Premier Energy, proaspăt listat la bursă, cumpără două noi proiecte fotovoltaice

parc fotovoltaic nofar, portland trust Sursa: Portland Trust

Grupul Premier Energy, deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, cumpără două noi proiecte fotovoltaice pentru producţia de energie electrică regenerabilă. Achiziția a fost făcută prin Alive Renewable Holding Limited şi împreună cu Motor Oil Renewable Energy Single Member S.A. (MORE). Premier Energy s-a listat recent la Bursa de Valori București și a transmis că va utiliza fondurile pentru a achiziționa active de energie regenerabilă în România și în Moldova, precum și în vederea acoperirii cheltuielilor de capital realizate cu dezvoltarea de active de producere a energiei regenerabile.

Conform unui comunicat al companiei, proiectele, care ar putea să includă şi capacităţi de stocare, au o capacitate instalată de 86 MW în panouri fotovoltaice, completată de o capacitate de stocare a energiei electrice de 18 MWh.

Activităţile de dezvoltare vor fi coordonate de Alive Capital S.A., parte a Premier Energy Group. Premier Energy şi MORE îşi propun să finalizeze construcţia proiectelor până în a doua jumătate a anului 2025.

Alive Renewable Holding Limited este un vehicul de investiţii în cadrul Premier Energy Group, una dintre cele mai dinamice companii integrate vertical din infrastructura energetică din Europa de Sud-Est.

MORE este braţul de energii regenerabile al grupului Motor Oil (Hellas) Corinth Refineries S.A., cu active operaţionale de 839 MW şi un portofoliu considerabil de active în dezvoltare. Motor Oil (Hellas) Corinth Refineries S.A. este un important furnizor multi-energetic în Europa de Sud-Est, activ în pieţele combustibililor, gazului natural şi electricităţii, în producţie, furnizare şi distribuţie.

În România şi Republica Moldova, Premier Energy deţine proiecte de energie verde/regenerabilă cu o capacitate care depăşeşte 1.000 MW, proiecte care sunt deţinute, gestionate sau în curs de dezvoltare, împărţite în mod egal între proiecte eoliene şi fotovoltaice.

Premier Energy Group a desfăşurat în mai 2024 una dintre cele mai mari IPO-uri ale unei companii antreprenoriale pe Bursa de Valori Bucureşti. Compania este al treilea cel mai mare distribuitor de gaze naturale din România, gestionând o reţea de distribuţie extinsă de peste 3.600 km şi este lider pe piaţa de energie electrică din R. Moldova, furnizând şi distribuind electricitate la aproximativ 70% din populaţie, cu aproape 1 milion de puncte de consum.

Grupul a achiziționat CEZ Vânzare în România în decembrie 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: