Gigantul EssilorLuxottica intră în România prin achiziția companiei care deține OPTIblu și Optiplaza de la Innova Capital

Optical Investment Group, OptiBlu Sursa foto: Innova

Gigantul EssilorLuxottica, specializat în design-ul, producția și distribuția de lentile oftalmologice, rame și ochelari de soare, intră în România prin achiziția Optical Investment Group, retailer de produse de optică medicală și ochelari din România, de la fondul de private equity Innova/6, un fond de capital privat al Innova Capital Group, și un grup de acționari minoritari individuali.. Tranzacția a fost asistată de casa de avocatură RTPR.

Cu o rețea de 99 de magazine în București și principale orașe din România, grupul Optical Investment este prezent în retail-ul de optică din țară cu brand-urile OPTIblu, Optiplaza și O51. Acesta era deținut integral de Innova Capital, până în prezent.

Tranzacția va fi finalizată după obținerea aprobării din partea autorităților de reglementare. Se așteaptă ca tranzacția să se încheie în T4 2024.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

„Prin intrarea pe piața dinamică de retail optic din România, EssilorLuxottica își va extinde și mai mult amprenta existentă în regiune și va avansa în angajamentul său de a îmbunătăți accesul la servicii de vedere de înaltă calitate la nivel mondial”, transmite Innova Capital.

EssilorLuxottica transmite că, prin intrarea pe piața de retail optic din România, grupul își va extinde și mai mult amprenta existentă în regiune.

Francesco Milleri, Președinte și Chief Executive Officer la EssilorLuxottica, a comentat: „Suntem încântați să primim în rețeaua noastră Optical Investment Group, un jucător bine stabilit pe piața optică din România, cu o echipă de management experimentată și o cunoaștere profundă a dinamicii locale. Permițându-ne să creștem în continuare prezența noastră de retail în regiunea CEE, această achiziție susține obiectivul nostru de a ridica piața românească și de a extinde accesul la servicii de îngrijire a vederii de înaltă calitate, în beneficiul tuturor părților noastre interesate.”

Leszek Muzyczyszyn, Senior Partner la Innova Capital, comentează: „Ne-am bucurat să vedem afacerea crescând și dezvoltându-se în ultimii cinci ani și consolidându-și poziția de lider în România. Suntem încrezători că va continua să înflorească și să se dezvolte pentru mulți ani de acum înainte, ca parte a familiei globale EssilorLuxottica.”

„Aderarea la familia EssilorLuxottica nu numai că marchează o etapă importantă în călătoria noastră, dar subliniază și dedicarea noastră colectivă pentru excelență și inovație în îngrijirea vederii. Este un privilegiu să conduc o echipă care se alătură acum unui lider global precum EssilorLuxottica. Împreună, suntem pregătiți să ridicăm sectorul optic la niveluri fără precedent, asigurând îngrijire de calitate și servicii excepționale pentru clienții noștri din întreaga Românie” adaugă Alina Bistreanu, CEO la Optical Investment Group SA.

Optical Investment Group a fost înființat în 2019, în colaborare cu Innova Capital, prin combinarea a două lanțuri românești de retail optic consacrate – OPTIblu și Optiplaza. În ultimii cinci ani, Optical Investment Group și-a extins rețeaua de magazine tradiționale și a dezvoltat canale de e-commerce, având în total peste 650 de angajați și optometriști . Optical Investment Group își desfășoară activitatea prin intermediul celei mai mari rețele de retail optic din țară, care cuprinde 99 de magazine operate direct, sub brandurile OPTIblu, Optiplaza și O51.

Optical Investment Group a avut anul trecut afaceri de 175 milioane lei, în creștere cu 11%, în timp ce profitul s-a micșorat cu 54% la 2,5 milioane lei.

„Am colaborat excelent cu echipa Innova în toate etapele acestei tranzacții complexe și interesante.”, a declarat Andrei Toșa, Managing Associate la RTPR. Echipa de avocați RTPR implicată în acest proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate), și i-a mai inclus pe Roxana Ionescu (Partner), Cezara Urzică (Senior Associate), Cristina Croitoru (Managing Associate), Irina Marinescu, Maria Luca, Radu Ciolacu, Luka Perović, David Mirea și Bianca Cojocaru (Junior Associates).

Anul trecut, echipa RTPR a mai asistat Innova Capital în trei mandate de achiziție: un pachet majoritar în EMI (EMI Equipement Maintenance Industrie S.A.), companie din domeniul sistemelor de acces industrial, achiziția KADRA, companie din România care oferă soluții de inginerie și management al căilor de acces, de către Grupul EMI, și un pachet majoritar în Grupul NETOPIA, procesator de plăți electronice din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: