Dosar-cheie pentru justiția europeană: Curtea de Justiție a UE a limitat atribuțiile Comisiei Europene în domeniul achizițiilor și fuziunilor de companii

statul de drept, justiție europeana, dreptul european UE, legislatie UE, CJUE, justitia Sursa foto: Pixabay

Curtea de Justiție a UE (CJUE) a limitat atribuțiile Comisiei Europene în domeniul concurenței pe piețele economice, potrivit The Wall Street Journal. Instanța supremă a Europei a reproșat autorităților de reglementare a concurenței din Uniunea Europeană că și-au depășit atribuțiile, într-o hotărâre care va reduce puterile blocului comunitar de a aviza achiziții sau fuziuni de companii.

Curtea Europeană de Justiție a declarat marți că autoritatea de concurență a UE nu avea competența de a examina preluarea de către compania americană de secvențiere a genelor Illumina a producătorului de teste pentru cancer Grail și că instrumentul juridic pe care s-a bazat pentru a examina cazul a fost utilizat în mod necorespunzător.

UE a încercat să își extindă supravegherea unor astfel de tranzacții pentru a viza așa-numitele ”achiziții ucigașe”, în care o firmă mare cumpără un jucător mult mai mic pentru a elimina o sursă de concurență potențială, precum și preluările de societăți mici, dar foarte inovatoare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Illumina a renunțat de atunci la achiziția Grail, dar cazul juridic a fost totuși urmărit îndeaproape din cauza implicațiilor sale pentru abordarea UE în ceea ce privește controlul unor tranzacțiilor economice.

Decizia CJUE va declanșa o dezbatere mai amplă cu privire la modul în care Comisia Europeană abordează tranzacțiile despre care autoritățile de reglementare consideră că ar putea reprezenta o amenințare la adresa concurenței în Europa, dar în cazul cărora firma achiziționată are venituri reduse sau nu are venituri actuale în UE.

Grupurile de afaceri s-au plâns de faptul că abordarea UE a creat o nouă sursă de incertitudine pentru companii, deoarece a devenit mai dificil să se determine dacă o tranzacție va atrage un control în Europa.

„Va fi un duș rece pentru autoritățile de aplicare a legii”, a declarat Kasia Czapracka, partener la firma de avocatură White & Case, cu sediul la Bruxelles, cu privire la decizie.

Comisia Europeană, autoritatea antitrust a blocului comunitar, a declarat marți că va studia cu atenție hotărârea instanței și implicațiile acesteia.

„Vom lua în considerare pașii următori pentru a ne asigura că Comisia este în măsură să examineze acele câteva cazuri în care o tranzacție ar avea un impact în Europa, dar nu îndeplinește altfel pragurile de notificare ale UE”, a declarat Margrethe Vestager, șefa Comisiei Europene pentru concurență.

Unii avocați specializați în domeniul concurenței au afirmat că decizia instanței ar putea să nu ușureze prea mult situația companiilor pe termen lung, în parte pentru că unele autorități naționale și-au schimbat abordarea și pentru că Comisia ar putea introduce în continuare noi acte legislative care să îi permită să analizeze mai multe tranzacții.

„Autoritățile antitrust din întreaga lume s-au concentrat mult mai mult asupra achiziționării de către companiile mari a celor mici”, a declarat Alec Burnside, consilier superior la firma de avocatură Dechert LLP din Bruxelles, care a consiliat Illumina.

Illumina a salutat hotărârea instanței, afirmând că aceasta confirmă punctul său de vedere conform căruia UE și-a depășit autoritatea prin afirmarea jurisdicției asupra tranzacției Grail. Illumina a declarat, de asemenea, că hotărârea a eliminat temeiul unei amenzi de 432 de milioane de euro pe care Comisia Europeană o aplicase anterior firmei pentru că a continuat tranzacția înainte ca autoritatea de supraveghere a concurenței să decidă dacă să o aprobe.

Oficialii antitrust americani s-au opus, de asemenea, preluării Grail de către Illumina. Illumina a declarat la sfârșitul anului trecut că nu va mai continua apelurile și va renunța la afacere.

Atât Comisia Federală pentru Comerț din SUA, cât și Comisia Europeană și-au exprimat îngrijorarea că Illumina ar fi stimulată să îngreuneze accesul rivalilor Grail la tehnologia Illumina de secvențiere a genelor.

Examinarea cazului de către UE a fost controversată deoarece Grail, care are sediul în California, nu are venituri în blocul comunitar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: