Kamala Harris și Donald Trump, candidații la alegerile prezidențiale americane din acest an, s-au confruntat în Philadelphia în timpul primei lor dezbateri, găzduită de ABC News.
Cei doi s-au lansat rapid într-un schimb de replici ascuțite privind economia, Harris declarându-se o campioană a clasei de mijloc, iar Trump prezentându-și planurile privind tarifele. El a criticat-o pentru că a supravegheat o perioadă de inflație puternică, care a scăzut, dar care i-a lăsat pe mulți americani încă în stare de șoc.
Trump a insistat că a prezidat o economie puternică înainte de pandemia Covid. „Ea este o marxistă”, a susținut el. „Toată lumea știe că este o marxistă. Tatăl ei este un profesor de economie marxist”.
În timp ce Trump vorbea, Harris se tot uita la el și scutura din cap. Ea a spus că Trump ar oferi reduceri de taxe doar miliardarilor și corporațiilor. „Donald Trump nu are niciun plan pentru voi”, a spus Harris la un moment dat.
Harris s-a concentrat asupra viitorului, prezentându-și planul de a construi ceea ce ea a numit o „economie a oportunităților”, un termen umbrelă care acoperă toate politicile sale, de la mai mult ajutor pentru părinți și cumpărători de locuințe la o interdicție privind prețurile mari.
Tarife
Candidatul republican Donald Trump și-a dublat planul tarifar la începutul dezbaterii.
Trump a solicitat un tarif general de 20% pentru toate bunurile străine și tarife de 60% sau mai mari pentru produsele chinezești. Majoritatea economiștilor susțin că tarifele ar dăuna economiei mai mult decât ar ajuta-o, deoarece comercianții ar transfera costul tarifelor către consumatori și ar oferi producătorilor autohtoni posibilitatea de a crește prețurile.
El a susținut că tarifele sale vor aduce sute de miliarde de dolari și nu vor costa nimic poporul american.
„Alte țări ne vor răsplăti în sfârșit, după 75 de ani, pentru tot ceea ce am făcut pentru lume”, a spus Trump. „Iar tariful va fi substanțial”.
La rândul său, Harris a declarat că tarifele ar echivala cu o „taxă pe vânzări” și a spus că ar costa mai mulți bani pentru o persoană obișnuită. Ea a spus că politicile sale privind comerțul cu alte țări au pus economia în pericol în timpul președinției sale.
„Ei bine, să fie clar că administrația Trump a dus la un deficit comercial, unul dintre cele mai mari pe care le-am văzut vreodată în istoria Americii”, a spus Harris. „El a invitat războaie comerciale”.
Discuții despre inflație și șomaj
Trump a punctat cu „lovituri” privind economia. El a enumerat produse alimentare precum șunca și cerealele pe care spune că americanii nu și le mai pot permite. „Au avut cea mai mare inflație, poate în istoria țării noastre”, a spus el. „Oamenii nu pot merge să cumpere cereale, șuncă, ouă sau orice altceva. Oamenii din țara noastră sunt absolut pe moarte cu ceea ce au făcut”.
Astfel, Trump a revenit la o temă pe care atât el, cât și Harris s-au concentrat, știind că alegătorii menționează în mod constant creșterea prețurilor la alimente drept una dintre principalele lor preocupări
Trump și-a făcut recent apariția în campanie în fața unei mese pline cu produse alimentare precum cafea Folgers și Cheerios, acuzând-o pe Harris că a alimentat inflația în timp ce lucra în administrația Biden.
La rândul său, Harris s-a angajat să ia măsuri drastice împotriva companiilor alimentare pe care le-a acuzat de practicarea unor prețuri exorbitante, o campanie pe care democrații au îmbrățișat-o cu zel la convenția lor de la Chicago de luna trecută.
Harris a mai răspuns spunând că economia SUA era în ruine când Trump a părăsit funcția, forțându-i pe democrați să curețe „mizeria” fostului președinte. Harris a precizat că Trump a lăsat SUA cu cel mai grav șomaj de la Marea Depresiune.
Fact check The Guardian:
Donald Trump, așa cum face întotdeauna, s-a lăudat că SUA a cunoscut „cea mai bună” economie sub administrația sa, în timp ce Kamala Harris a remarcat că Trump a lăsat SUA cu „cel mai rău șomaj de la Marea Depresiune”. Amândoi greșesc – Trump cu mult, iar Harris cu puțin.
Deși, imediat după pandemie, șomajul a atins cel mai scăzut nivel de la Marea Depresiune încoace, acesta a scăzut din nou până când Trump a părăsit funcția.
Între timp, afirmația lui Trump privind „cea mai bună economie” a fost blestemul verificatorilor de fapte încă de la preluarea mandatului. „Cea mai bună” este un termen foarte vag, dar după mai multe măsurători, inclusiv PIB-ul, șomajul și deficitul comercial, economia era departe de vârful său.
Iată câteva cifre finale din mandatul său, compilate de FactCheck.org:
Economia a pierdut 2,7 milioane de locuri de muncă. Rata șomajului a crescut cu 1,7 puncte procentuale până la 6,4%.
Salariile au crescut mai repede decât inflația. Câștigul săptămânal mediu pentru toți lucrătorii a crescut cu 8,4% după inflație.
Profiturile corporative după impozitare au crescut, iar piața bursieră a stabilit noi recorduri. Indicele S&P 500 a crescut cu 67,8%.
Deficitul comercial internațional pe care Trump a promis să îl reducă a crescut. Deficitul comercial al SUA în bunuri și servicii în 2020 a fost cel mai mare din 2008 și a crescut cu 36,3% față de 2016.
Numărul persoanelor care nu au asigurare de sănătate a crescut cu 3 milioane.
Datoria federală deținută de public a crescut, de la 14,4 miliarde de dolari la 21,6 miliarde de dolari.
Prețurile locuințelor au crescut cu 27,5%, iar rata proprietarilor de locuințe a crescut cu 2,1 puncte procentuale, până la 65,8%.
Harris s-a concentrat pe costurile ridicate ale locuințelor
Vicepreședintele Kamala Harris a menționat încă o dată costurile ridicate ale locuințelor, una dintre principalele preocupări economice ale alegătorilor. Ea și-a repetat promisiunea de a oferi cumpărătorilor de locuințe pentru prima dată 25.000 de dolari pentru a-i ajuta cu plățile inițiale, susținând că se concentrează pe preocupările publicului american, în timp ce fostul președinte Donald Trump se concentrează pe „depreciere și insultare”.
Harris s-a angajat, de asemenea, să stimuleze construcția a încă trei milioane de case și apartamente pentru a rezolva problema lipsei de locuințe din America și pentru a reduce costurile în termen de patru ani. Planul, care prevede accelerarea construcțiilor din sectorul privat, acordarea de subvenții constructorilor și cumpărătorilor de locuințe și limitarea achizițiilor de locuințe de către marii investitori, se va confrunta cu o serie de provocări, de la politica partizană la opoziția locală.
Trump a fost vag cu privire la planurile sale pentru Obamacare
Donald Trump nu s-a angajat să înlocuiască Obamacare și a refuzat să prezinte un plan pentru o alternativă la program. „L-aș schimba doar [dacă] venim cu ceva mai bun și mai puțin costisitor”, a spus Trump. Întrebat dacă are un plan de înlocuire, Trump a spus: „Am concepte despre un plan. Nu sunt președinte acum”.
Oricine va fi ales președinte va trebui să facă față unei realități cu privire la Obamacare în 2025, indiferent dacă are sau nu un plan de înlocuire a acestuia. O extindere a subvențiilor pentru asigurările de sănătate din era Biden este programată să expire după 2025. Deoarece înscrierea deschisă are loc în toamnă, Congresul va trebui să abordeze această problemă relativ curând în mandatul următorului președinte – și poate fără legătură cu termenul de la sfârșitul anului pentru reducerile fiscale care expiră.
Harris: „Nu voi interzice fracturarea”
Kamala Harris a încercat să își consolideze sprijinul în Pennsylvania, un stat important din punct de vedere energetic, subliniind că nu va interzice fracturarea și distanțându-se de comentariile sale din 2019 potrivit cărora ar interzice această practică.
„Nu voi interzice fracturarea. Nu am interzis fracturarea ca vicepreședinte al Statelor Unite”, a spus Harris, adăugând că dorește să «investească în diverse surse de energie». Trump nu a fost de acord. „Dacă va câștiga alegerile, fracturarea hidraulică în Pennsylvania se va încheia în prima zi”, a susținut Trump.
Discuția despre taxe
Una dintre cele mai importante probleme cu care se va confrunta viitorul președinte va fi iminenta expirare a multora dintre reducerile fiscale pe care Donald Trump le-a promulgat în 2017. Acest aspect abia a fost menționat în timpul dezbaterii, dar ceasul ticăie spre termenul limită de 31 decembrie 2025.
Kamala Harris a făcut o scurtă referire la reducerile de care beneficiază persoanele cu venituri mari și corporațiile. Ea a mai vorbit despre extinderea creditului fiscal pentru copii, pe care l-ar stabili la până la 6.000 de dolari pentru părinții de nou-născuți, 3.600 de dolari pentru copiii mici și 3.000 de dolari pentru majoritatea copiilor. Deducerea pentru întreprinderile mici pe care a menționat-o este limitată, doar pentru cheltuielile de înființare.
Trump a vorbit pe scurt despre economia puternică din timpul administrației sale. Oricine va câștiga va trebui să țină cont de o negociere complexă de miliarde de dolari care afectează aproape fiecare american.