Efectele Brexit în Marea Britanie: Atât exporturile către UE, cât și importurile au scăzut substanțial

brexit-steagul-uk-ue Foto: Brexit / Pexels.com

Brexitul are un impact „profund și continuu” asupra comerțului Marii Britanii cu UE, exporturile și importurile de mărfuri fiind încă afectate de barierele birocratice ridicate de ieșirea de pe piața unică, arată o cercetare, scrie Financial Times.

Modelarea realizată de economiștii de la Universitatea Aston a estimat că exporturile anuale către UE sunt cu 17 % mai mici, iar importurile cu 23 % mai mici decât ar fi fost dacă nu ar fi avut loc Brexitul, impactul negativ crescând în cursul anului 2023.

„Constatările relevă un declin accentuat atât al exporturilor, cât și al importurilor Regatului Unit cu UE, subliniind provocările persistente pe care le ridică Brexit asupra competitivității comerciale a Regatului Unit”, au scris autorii în lucrarea publicată marți.

Analize Economedia

Constatările sale sunt de natură să alimenteze apelurile pentru ca guvernul să fie mai ambițios în îmbunătățirea relațiilor comerciale cu Bruxelles-ul.

Cercetarea a fost condusă de Jun Du, profesor de economie la Aston, care a modelat impactul Brexitului de la intrarea în vigoare a Acordului de Comerț și Cooperare (TCA) între UE și Regatul Unit în ianuarie 2021.

Partidul Laburist a exclus revenirea la piața unică a UE sau formarea unei uniuni vamale, dar a promis în manifestul său să „dărâme” barierele din calea comerțului cu Europa prin căutarea altor îmbunătățiri.

Printre acestea se numără un așa-numit acord veterinar care să reducă controalele la frontieră pentru produsele vegetale și alimentare, un acord care să îmbunătățească accesul muzicienilor aflați în turneu și măsuri care să faciliteze exercitarea profesiilor liberale din Regatul Unit, cum ar fi arhitecții și avocații, în UE.

Documentul de cercetare a examinat măsura în care Brexitul a avut un impact asupra sectoarelor individuale, inclusiv sectorul agroalimentar, al lemnului, al textilelor și al încălțămintei, companiile mai mari din sectoare precum cel auto și aerospațial arătând o rezistență relativ mai mare la efectele Brexitului.

„Aceste constatări indică efectele profunde și continue de sufocare ale TCA asupra comerțului dintre Regatul Unit și UE”, a adăugat acesta. „Analiza relevă un lanț de aprovizionare Marea Britanie-UE puternic perturbat și slăbit după TCA”.

Cercetarea Universității Aston se bazează pe lucrările economiștilor de la think-tank-ul Resolution Foundation, care au avertizat că Brexitul stoarce Regatul Unit de activitățile de producție cu productivitate mai ridicată, care se bazează pe integrarea cu lanțurile de aprovizionare din UE.

Sophie Hale, economist principal la Resolution Foundation, a declarat că rezultatele arată că „pagubele economice sunt departe de a se fi terminat”, deși nu este clar cât de mult din declin este cauzat de trecerea la noi acorduri comerciale și cât de mult este din cauza divergențelor de reglementare cu UE.

„Oricum ar fi, ceea ce este clar este nevoia urgentă ca laburiștii să acționeze rapid cu privire la strategia lor de resetare UK-UE pentru a preveni deteriorarea în continuare și pentru a proteja interesele economice ale Regatului Unit”, a adăugat ea.

Cercetarea a utilizat modele economice sofisticate pentru a crea un „Regat Unit sintetic”, cunoscut uneori sub numele de „Regatul Unit doppelgänger”, care „exportă și importă identic cu Regatul Unit, dar nu a suferit modificări în relațiile sale comerciale cu UE”.

John Springford, economist comercial la think-tank-ul Centre for European Reform, a declarat că, deși rezultatele lui Du diferă de unele alte studii academice, constatările sunt în concordanță cu datele comerciale generale.

„Lucrarea lui Jun Du și a colegilor săi se potrivește cu ceea ce știm din datele agregate privind comerțul cu bunuri din Regatul Unit: exporturile și importurile către toate destinațiile, atât în UE, cât și în restul lumii, au crescut mai lent decât economiile similare”, a spus el.

O preocupare deosebită este constatarea lui Du că performanța relativă a Regatului Unit în comerțul cu bunuri s-a deteriorat în 2023 în comparație cu economii similare, a adăugat el.

Du a declarat că guvernul ar trebui să se concentreze pe trei domenii-cheie pentru a îmbunătăți legăturile comerciale: negocieri sectoriale specifice în domenii precum agroalimentele și textilele, o mai bună utilizare a tehnologiilor digitale pentru a simplifica tranzacțiile la frontieră și o aliniere mai strânsă a reglementărilor cu UE.

Cu toate acestea, grupurile pro-UE, cum ar fi Mișcarea Europeană, un grup de presiune care militează pentru o relație mai strânsă cu UE, îndeamnă guvernul să fie mai ambițios în încercările sale de a aprofunda legăturile comerciale cu Bruxelles-ul, inclusiv să revină pe piața unică a UE.

„Marea întrebare pentru Keir Starmer este dacă este cu adevărat atât de serios în ceea ce privește creșterea economică și luarea de „decizii dure”, așa cum pretinde. Pentru că, dacă da, va trebui să fie foarte dur cu propriile linii roșii”, a declarat Mike Galsworthy, președintele organizației Mișcarea Europeană.

Ca răspuns la raport, Cabinet Office a declarat că guvernul va „privi înainte, nu înapoi” atunci când va aborda provocările create de Brexit, dar va respecta liniile roșii stabilite în manifest.

„Vom depune eforturi pentru a îmbunătăți relațiile noastre comerciale și de investiții cu UE și pentru a elimina barierele comerciale inutile, recunoscând în același timp că nu va exista nicio revenire la piața unică, uniunea vamală sau libertatea de circulație”, a adăugat acesta.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: