BNR a lansat o monedă pentru a aniversa 145 de ani de la nașterea Ceciliei Cuțescu-Storck, autoarea frescei din aula Academiei de Studii Economice din București/ Muzeul Storck este neglijat

Moneda Cecilia Storck

Banca Națională a României a anunțat vineri că, începând cu data de 23 septembrie 2024, lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 145 de ani de la nașterea Ceciliei Cuțescu-Storck.

Cecilia Cuțescu-Storck a fost o pictoriță română cu o puternică influență în viața culturală din perioada interbelică. În 1916, ea a fost prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa, după ce a devenit profesoară la catedra de arte decorative a Academiei de Arte Frumoase din București.

A creat numeroase picturi murale în clădiri publice din București, dintre care cea mai importantă este marea frescă “Istoria Negoțului Românesc”, realizată în 1933 în aula Academiei de Studii Economice.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Aula ASE, Academia de Studii Economice, fresca Cecilia Cuțescu-Storck

Cecilia Cuțescu-Storck a fost căsătorită cu Frederic Storck, fiind ambii artiști, și împreună au construit în colaborare cu arhitectul Alexandru Clavel imobilul de pe Str. Vasile Alecsandri, nr.16, care a fost căminul familiei. În 1948 operele de artă ale soților Storck au fost declarate de utilitate publică, iar în 1951 atelierele celor doi artiști au fost deschise ca muzeu de artă. În prezent imobilul poate fi vizitat si adăpostește Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck.

Acest muzeu este însă în stare de degradare, fiind afectate inclusiv operele artistei și frescele de pe pereți, dar și curtea unde au început lucrări de construcții, iar ele au fost suspendate, din cauza unei dispute între familia moștenitoare și administratorul public al muzeului.

Caracteristicile monedei lansate de BNR sunt următoarele:

Metal Argint
Valoare nominală 10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimțat
Calitate proof

Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, valoarea nominală „10 LEI”, stema României, inscripția „ROMANIA” și anul de emisiune „2024”.

Reversul monedei redă portretul, numele Ceciliei Cuțescu-Storck și anii între care aceasta a trăit „1879”, „1969”.

Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 510,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 145 de ani de la nașterea Ceciliei Cuțescu-Storck au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: