Commerzbank începe vineri discuțiile cu UniCredit. Creditorul italian face presiuni de preluare

Unicredit pixabay.com

Commerzbank AG va avea vineri prima rundă de discuţii cu UniCredit SpA, în condiţiile în care creditorul italian face presiuni pentru o posibilă alianţă, a anunţat joi directorul desemnat al grupului bancar german, Bettina Orlopp, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

După acest anunţ, acţiunile Commerzbank au urcat cu 6%, la cel mai ridicat nivel din 2011, în timp ce titlurile UniCredit înregistrau un avans de 4,5%.

Luna aceasta, UniCredit a informat că a achiziţionat o participaţie de 9% în Commerzbank, şi intenţionează să cumpere mai multe acţiuni, făcând presiuni pentru discuţii cu grupul german, pentru a explora o alianţă. Este cea mai ambiţioasă încercare de fuziune bancară pan-europeană, dar se confruntă cu obstacole politice considerabile în Germania.

Separat, Consiliul de Administraţie şi cel de Supervizare al Commerzbank au confirmat în unanimitate actuala strategie de independenţă a băncii şi majorarea ţintelor de profit şi de recompensare a acţionarilor, pentru a spori sprijinul în rândul investitorilor. Rentabilitatea capitalurilor proprii ar urma să ajungă la 12,3% în 2027, peste nivelul previzionat iniţial, de 11,5%, şi peste estimările analiştilor, de aproximativ 10%. De asemenea, în 2027 profitul ar urma să depăşească trei miliarde de euro, în linie cu prognozele analiştilor.

Orlopp, vorbind la o conferinţă pe teme financiare la Londra, a dat asigurări că banca este lipsită de prejudecăţi dar a apreciat că viteza sinergiilor şi riscurile la adresa realizării oricărui acord trebuie evaluate.

“Câteodată este justificat, câteodată nu, şi uneori trebuie să aflăm împreună soluţia”, a declarat Orlopp. Ea a avertizat că banca nu se va angaja achiziţii şi vânzări de active “nebuneşti”, sau “alte lucruri stupide”.

Comentariile ei reprezintă un răspuns la adresa declaraţiilor şefului UniCredit, Andrea Orcel, care susţine că o alianţă ar fi cea mai bună soluţie.

Reprezentanţii UniCredit nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta anunţul privind discuţiile de vineri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.