UPDATE Parlamentul a votat, marți, conducerea Băncii Naționale a României pentru România (BNR), pentru următorii cinci ani. Mugur Isărescu începe un nou mandat de guvernator. Leonardo Badea urcă în postul de prim-viceguvernator. Florin Georgescu și Cosmin Marinescu vor fi viceguvernatori. Membri în consiliul de administrație vor fi: Roberta Anastase, Balint Csaba, Alexandru Nazare, Cristian Popa și Aura Socol.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că România trebuie să facă o reformă fiscală să ne creadă piețele, aceasta „nu se poate în an electoral”, dar „viitorul Guvern nu are încotro decât să ia o decizie”, a spus Isărescu, care a precizat că măsuri trebuie să fie graduale.
Niciunul dintre ceilalți membri ai CA BNR nu a vorbit, în afară de guvernatorul Mugur Isărescu. Toți au fost votați fără a face declarații și fără a răspunde la întrebări.
UPDATE Parlamentul a votat conducerea BNR în plen. Au fost 341 voturi exprimate.
Parlamentarii au votat astfel:
Mugur Isărescu – 286 voturi pentru, 55 contra;
Leonardo Badea – 289 voturi pentru, 52 împotrivă;
Florin Georgescu – 287 voturi pentru, 54 împotrivă;
Cosmin Marinescu – 288 voturi pentru, 53 impotriva;
Aura Socol – 289 – voturi pentru , 52 impotriva;
Roberta Anastase – voturi pentru 286, 55 împotrivă;
Alexandru Nazare – 301 voturi pentru, 40 contra;
Csaba Balint – 289 voturi pentru, 52 contra;
Cristian Popa – 290 voturi pentru, 51 contra.
UPDATE Parlamentarii din Comisii au votat un aviz favorabil pentru – Mugur Isărescu, guvernator BNR; Leonardo Badea, prim-viceguvernator; Florin Georgescu, viceguvernator; Cosmin Marinescu, viceguvernator; membrii CA BNR: Roberta Anastase, Balint Csaba, Alexandru Nazare, Cristian Popa, Aura Socol.
UPDATE Mugur Isărescu – guvernator – 28 de voturi „pentru” și 10 abțineri – aviz pozitiv
Leonardo Badea – membru al consiliului de administrație și prim-viceguvernator – 26 de voturi „pentru” și 10 abțineri – aviz pozitiv
Florin Georgescu – membru al consiliului de administrație și viceguvernator BNR – 27 de voturi „pentru” și 10 abțineri – aviz pozitiv
Cosmin Marinescu – membru al consiliului de administrație și viceguvernator – 33 de voturi „pentru” și 3 abțineri – aviz pozitiv
Roberta Anastase – membru al consiliului de administrație – 30 de voturi „pentru” și 9 abțineri – aviz pozitiv
Csaba Balint – membru al consiliului de administrație – 36 de voturi „pentru” și 4 abțineri – aviz pozitiv
Alexandru Nazare – membru al consiliului de administrație – 30 de voturi „pentru” și 11 abțineri – aviz pozitiv
Horia Neamțu – membru al consiliului de administrație – voturi 2 „pentru” și 32 abțineri – aviz negativ
Dan Viorel Paul – membru al consiliului de administrație – 4 voturi „pentru” și 35 de abțineri – aviz negativ
Cristian Popa – membru al consiliului de administrație – 36 voturi „pentru” și 4 abțineri – aviz pozitiv
Aura Socol – membru al consiliului de administrație – 28 voturi „pentru” și 10 abțineri – aviz pozitiv
UPDATE Actualul guvernator Mugur Isărescu susține că este nevoie de continuitate în conducerea băncii centrale, iar în alte țări continuitatea este prevăzută de lege, iar schimbările se fac treptat.
El a declarat că obiectivele pe care le urmărește este ca Banca Națională să intre pe mâini mai tinere, dar și cu experiență.
Mugur Isărescu spune că BNR va continua să asigură stabilitatea prețurilor fără să pericliteze stabilitatea financiară.
Guvernatorul a precizat că situația fiscal-bugetară a României este într-o stare în care o recesiune ar agrava-o și mai mult.
„Am constatat o reținere mai mare – inflația în România a fost mai încăpățânată. Factorii care contribuie sunt legați de creșterea veniturilor peste productivitate. Diferențialul se duce fie în deficit extern, fie în inflație mai mare, fie în amândouă. Pericolul cel mai mare este o spirală salarii-inflație”, a declarat guvernatorul.
El a spus că speră că în perioada următoarelor luni inflația se va duce spre obiectivul de 2,5%, plus minus un procent.
Mugur Isărescu a precizat că soluția este să îți construiești din prima un deficit mai mic, nu să ajungi să nu găsești bani, iar BNR a lăsat lichiditate în piață pentru a rezolva parțial problemele de finanțare ale statului fără să afecteze capacitatea de finanțare a economiei reale.
Banca Națională nu consideră că obiectivul de aderare la zona euro este fezabil într-o perioadă, decât dacă reușește în 4-5 ani să reducă deficitul bugetar, dar nu poate spera mai devreme la acest obiectiv, a afirmat Isărescu.
Guvernatorul a subliniat că este necesară pe cât posibil reducerea facilităților fiscale, a „favoritismelor”. „Toate acestea sunt portițe prin care se poate face evaziune”, a spus el.
Isărescu a mai spus că trebuie hotârât legat de impozitare. „Am văzut vreo 4 sau 5 programe cu combinații de reducere a deficitului bugetar, de la FMI, Banca Mondială, BERD, Comisia Europeană. Nu usntem în situația de a face un acord cu FMI, datoria este departe de 60% din PIB. Dar să facem reformă fiscală să ne creadă piețele. Nu o singură măsură, ci combinații de măsuri, există, se pot concepe, e vorba de voință politică, de o decizie care nu se poate lua în an electoral, dar noul Guvern nu cred că are încotro decât să ia o decizie. Ele nu pot să fie decât graduale, altfel va duce la recesiune”, a spus Isărescu.
Comisiile de buget finanțe din Parlament audiază, marți, candidații care s-au înscris pentru a ocupa posturile în viitoarea conducere în Banca Națională a României (BNR).
Știrea inițială:
Candidații înscriși pe listă:
Postul de guvernator:
- Mugur Isărescu
Postul de prim-viceguvernator:
- Leonardo Badea
- Florin Georgescu
Postul de membru al consiliului de administrație:
- Cosmin Marinescu
- Roberta Anastase
- Csaba Balint
- Alexandru Nazare
- Cristian Nazare
- Aura Socol
Candidaturi în nume propriu:
- Alin Marius Andrieș pentru membur în CA și viceguvernator
- Horia Ion Neamțu, membru în CA
- Dan Viorel Paul, membru în CA.