Încă o fabrică de plăci de circuite imprimate din Europa se închide, din cauza crizei din industrie/ 300 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă

Diana Spătaru oct. 8, 2024 1 comentarii 2333 vizualizări
placa circuite Sursa foto: Pixabay

Producătorul de plăci circuite imprimate (PCB) Würth Elektronik Circuit Board Technology spune că va închide producția la compania din Schopfheim, Germania. Motivul principal al închiderii este criza actuală – severă – din industria europeană de PCB, marcată de o scădere dramatică a comenzilor primite, raportează Evertiq. Peste 300 de angajați din Schopfheim sunt afectați de decizia companiei de a închide activitatea. În urma închiderii, comenzile viitoare vor fi gestionate în alte locații Würth Elektronik din Germania.

„O placă cu circuite imprimate (PCB) are rolul de a susține mecanic și de a conecta electric un ansamblu de componente electrice și electronice, în scopul realzării unui produs final complet funcțional. Plăcile cu circuite imprimate se pot găsi în orice echipament electronic. Acestea sunt baza pe care sunt amplasate toate elementele electronice. Procesele de fabricare ale acestora pot fi diverse, de la linii de producţie complet automatizate, din care ies zilnic mii de bucăţi de PCB, până la micile ateliere, în care sunt realizate plăci individuale cu circuite imprimate.

Închiderea fabricii din Schopfheim va afecta peste 300 de locuri de muncă

„Conducerea și reprezentanții angajaților au început discuțiile la 4 octombrie 2024 cu privire la o reconciliere a intereselor și un plan social pentru a amortiza decizia necesară cu soluții acceptabile din punct de vedere social și pentru a sprijini colegii. Au fost programate și alte întâlniri. Nu există încă rezultate concrete”, spune directorul general al Würth Elektronik, Andreas Gimmer.

La unitățile de producție din Niedernhall și Rot am See, accentul va fi pus pe industriile și aplicațiile care necesită PCB-uri individuale, complexe, fabricateîn mod strategic în Europa.

Potrivit companiei, consolidarea unităților de producție va permite utilizarea la capacitatea normală a celelalte fabrici din Germania, iar Würth Elektronik CBT va putea beneficia de un viitor sănătos din punct de vedere financiar.

Fabricile de PCB-uri rămân din ce în ce mai puține în Europa

Producătorii europeni de PCB au fost în ultimele două decenii depășiți de producătorii asiatici din industrie. În anul 2000, producția internă de PCB din Europa a reprezentat 16% din totalul global. Până în anul 2022, această cifră a scăzut la 2,3%. Atunci Europa avea 555 de producători de PCB, doar că în anul 2015, acest număr a fost redus la 247, apoi la 171 în anul 2021.

În luna anul acesta, producătorul estonian de PCB-uri Brandner PCB Oü a decis, de asemenea, să își închidă operațiunile până la sfârșitul lunii noiembrie, cauza principală fiind: „mediului de afaceri nefavorabil pentru industrie”.

Würth Elektronik CBT declară într-un comunicat de presă că „criza economică a atins proporții istorice, în special în sectorul electronicelor industriale, care este supus unei presiuni semnificative asupra costurilor”. Compania subliniază scăderea volumului de producție din Europa și faptul că comenzile se îndreaptă tot mai mult către China și alte țări cu salarii mult mai mici.

Principalele probleme

Creșterea costurilor energetice și ale personalului, precum și cele ce țin de mediul geopolitic și economic imprevizibil din întreaga lume reprezintă problemele constante cu care această industrie se confruntă. Compania susține că mulți clienți sunt în prezent incapabili să plătească prețuri mai mari pentru fiabilitatea livrării pe care o oferă fabricile germane în comparație cu producțiile asiatice cererea din partea industriilor care depind de crearea de valoare locală, cum ar fi tehnologia medicală și industria aerospațială, este mult prea scăzută pentru a se putea utiliza pe deplin toată capacitatea de producție de PCB-uri a Würth Elektronik Circuit Board Technology.

„Această măsură este necesară pentru a minimiza pierderile și a asigura competitivitatea pe termen lung a companiei. Presiunea costurilor este cea mai mare la fabrica noastră de PCB-uri de serie și standard din Schopfheim.” spune Daniel Klein, director general al Würth Elektronik Circuit Board Technology, în comunicatul de presă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Foamea de supercastiguri e motivul…. daca nu iti iei un palat pe zi inseamna ca esti in perdere… deci daca costa fabricat in europa 100€ si fabricat in china 80€ calitate spre zero la 1000 bucati/zi am castigat 20.000€ / zi. Asa se imbogateste lumea, doar fraierii dau 20000€/zi societatii in care traiesc, restul dezvolta china …

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.