INFOGRAFIC Top 10 cele mai valoroase companii private din lume. O firmă americană fondată de doi antreprenori de origine română, pe listă

bytedance, china, companie, firma, gigant tehnologic, tehnologie, inteligenta artificiala, razboi comercial, tiktok, tik tok Sursa foto: ID 311700152 | © Tang90246 | Dreamstime.com

În topul unicornilor, al celor mai valoroase companii private din întreaga lume se află ByteDance, fondată de Zhang Yiming și Liang Rubo, apoi compania SpaceX deținută de Elon Musk, OpenAI, fondată de Sam Altman, arată datele Voronoi, aplicația dezvoltată de Visual Capitalist.

Dar, pe lângă cei trei  extrem de valoroși unicorni de pe piața globală, se numără și compania americană de software Databricks, care are doi antreprenori de origine română printre fondatori. Urmează mai apoi companiile Stripe, Shein, Revolut, Fanatics, Canva și Chime.

ByteDance, compania chineză dezvoltatoare a aplicației TikTok, fondată de Zhang Yiming și Liang Rubo în 2012, care a făcut furori la nivel mondial, se menține detașat pe prima poziție și este evaluată la 225 de miliarde de dolari.

Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută ca SpaceX, fondată de Elon Musk în 2002, este o companie privată din Statele Unite ale Americii dedicată realizării de vehicule pentru transport în spațiul cosmic, evaluată la 200 de miliarde de dolari.

Apoi, OpenAI, compania americană de cercetare și implementare a inteligenței artificiale, fondată de Sam Altman în 2015, este evaluată la 157 de miliarde de dolari.

Stripe, compania multinațională irlandeză-americană de servicii financiare și software, înființată de Patrick Collison și John Collison în 2010, este evaluată la 70 de miliarde de dolari.

Shein, un retailer chinez de fast fashion, fondat de Chris Xu în 2008, are o valoare de 66 de miliarde de dolari.

Revolut, compania globală britanică  de neobancă și de tehnologie financiară,  fondată în 2015 de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko  este evaluată la  45 de mii de miliarde

Databricks, compania globală de date, analiză și inteligență artificială fondată de creatorii inițiali ai Apache Spark, Ali Ghodsi, Matei Zaharia, Reynold Xin și Ion Stoica în 2013, este evaluată la 43 miliarde de dolari. Matei Zaharia și Ion Stoica au origine română.

Fanatics, o platformă sportivă digitală globală care are la bază mai multe afaceri, inclusiv produse sportive licențiate, cărți și obiecte de colecție, pariuri sportive, iGaming, evenimente speciale și comerț live, fondată de Michael Rubin în 2011, este estimată la 31 de miliarde de dolari.

Canva, o platformă de design grafic australiană utilizată pentru a crea imagini și prezentări pentru rețelele sociale și nu numai, fondată de Melanie Perkins și Cliff Obrecht în 2013, este estimată la 25 de miliarde de dolari.

Chime, compania de tehnologii financiare, înființată în 2012, este estimată la 25 de miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.