China, a doua economie a lumii, a înregistrat în trimestrul III al acestui an cea mai slabă performanţă de la începutul lui 2023

china, beijing, steag, drapel Sursa foto: Photo 143140472 © Danflcreativo | Dreamstime.com

Autorităţile chineze au dat vineri publicităţii noi date statistice care arată că, în perioada iulie-septembrie 2024, a doua economie a lumii a înregistrat cea mai slabă performanţă de la începutul lui 2023, în pofida numeroaselor eforturi ale Beijingului de a stabiliza o economie afectată de un consum anemic şi o criză în sectorul imobiliar, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Biroul Naţional de Statistică a anunţat că Produsul Intern Brut a crescut cu 4,6% în ritm anual în trimestrul al treilea, pe fondul unui “mediu extern complicat şi dificil… precum şi al noilor probleme de dezvoltare economică internă”.

Chiar dacă este vorba de o performanţă uşor mai bună decât creşterea de 4,5% aşteptată de analişti, totuşi este mai puţin decât avansul de 4,7% înregistrat în trimestrul al doilea al acestui an. Şi mai important, aceasta cea mai slabă performanţă economică înregistrată de la începutul lui 2023, când China tocmai pusese capăt politicii sanitare ‘zero Covid’ care a paralizat deplasările şi consumul, ceea ce a afectat şi activitatea economică.

De la un trimestru la altul, economia chineză a înregistrat o creştere de 0,9% în trimestrul al treilea, comparativ cu un avans de 0,7% în trimestrul aprilie-iunie, şi sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 1%.

Există însă şi unele semnale încurajatoare, de exemplu vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului gospodăriilor, au înregistrat o creştere de 3,2% în ritm anual în septembrie, după un avans de doar 2,1% în luna august. Aceste semnale dau un motiv de speranţă după datele dezamăgitoare privind inflaţia, investiţiile şi comerţul.

În contextul încetinirii economice, autorităţile de la Beijing au anunţat mai multe măsuri în ultimele săptămâni, în ideea atingerii ţintei oficiale de creştere, de aproximativ 5%, stabilită pentru întregul an 2024. Printre aceste măsuri se numără reducerea dobânzilor, în special pentru creditele imobiliare existente precum şi relaxarea restricţiilor la achiziţionarea de locuinţe.

Guvernul de la Beijing a dat asigurări că are “încredere deplină” în realizarea obiectivului de creştere anuală. Însă observatorii, analiştii şi investitorii nu sunt de aceeaşi părere şi aşteaptă mai multe ajutoare financiare directe pentru relansarea activităţii.

Principalul motiv al încetinirii economiei chineze îl reprezintă criza persistentă din sectorul imobiliar. Mult timp motorul de creştere al economiei chineze, sectorul imobiliar trece în prezent printr-o perioadă dificilă, cu dezvoltatori imobiliari îndatoraţi, construcţii nefinalizate şi preţuri care scad, chiar şi în marile oraşe. De exemplu, în luna septembrie preţul locuinţelor noi a crescut, în ritm anual, numai în două din cele 70 de oraşe mari şi medii analizate, a informat vineri Biroul naţional de statistică.

Joi, autorităţile de la Beijing au anunţat că vor acorda credite în valoare de pese 500 de miliarde de euro proiectelor imobiliare nefinalizate. De asemenea, au promis că vor facilita renovarea a un milion de locuinţe, o altă măsură destinată să stimuleze activitatea în sectorul construcţiilor.

Datele privind PIB-ul anunţate vineri semnalează că obiectivul Beijingului, vizând o creştere economică de aproximativ 5% în 2024, “va fi dificil de atins”, dacă nu va avea loc o inversare a tendinţei până la finalul anului, susţine Zhang Zhiwei, analist la Pinpoint Asset Management. “Va trebui să aşteptăm cel puţin până în noiembrie pentru a avea o imagine mai bună, deoarece rezultatul alegerilor din SUA este unul din factorii care influenţează politicile Beijingului”, a adăugat Zhang Zhiwei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.