Câciu: Dacă va fi luată o decizie de ajustare fiscală la jumătatea anului 2025, se va aplica de la 1 ianuarie 2026. În prima parte a anului viitor nu se va întâmpla nimic

Adrian Caciu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu, a declarat că Banca Mondială va face o nouă analiză a regimului fiscal din România, în legătură cu PNRR, deoarece „economia arată altfel acum față de 2022”. După aceasta, precum și consultarea Guvernului cu mediul de afaceri despre cum va arăta sistemul fiscal în următorii 10 ani, la jumătatea anului viitor ar putea fi anunțată o decizie „de ajustare fiscală” care va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2026. El a precizat că în prima parte a lui 2025 „nu se va întâmpla nimic”.

„Acum două zile a avut loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, când s-a prezentat proiectul planului fiscal al României, probabil săptămâna viitoare va fi trimis la Bruxelles și va fi public probabil la începutul săptămânii.

Reforma fiscală este jalonul 207 din PNRR, trebuie cuprins în cererea de plată numărul 4.

În primul trimestru ar fi o analiză, completare făcută de Banca Mondială, după ce în primă fază a fost un jalon cu analiza regimului fiscal făcută de BM.

Trebuie o nouă analiză pentru că economia arată altfel acum față de 2022. (…)

După ce se face analiza de către Banca Mondială, va avea loc un nou dialog cu mediul de afaceri, undeva la jumătatea anului 2025, în care se va lua o eventuală decizie asupra modului în care reforma fiscală în sensul PNRR se va realiza în România împreună cu mediul de afaceri.

Cu alte cuvinte, nu va fi niciun fel de presiune fiscală suplimentară. Asta a fost discuția pe care am auzit-o cu urechile mele joi la acest Consiliu Național Tripartit.

(…)

Nu se va întâmpla nimic în prima parte a anului. Va fi această analiză și dezbatem cu mediul de afaceri cum ar trebui să arate sistemul fiscal pentru România în următorii 10 ani.

La jumătatea lui 2025, dacă se va lua o decizie de ajustare fiscală, se va pune în aplicare de la 1 ianuarie 2026”, a declarat Câciu, vineri seară, la Digi24.

Planul fiscal pe care Guvernul intenționează să îl trimită la Bruxelles prevede „creșteri salariale prudente/moderate” în sectorul public și restructurarea sistemului de facilități, Guvernul estimând că, odată cu noua lege a salarizării unice, cheltuielile de personal se vor reduce de la 9,3% din PIB în 2024 la 8,3% din PIB în 2031.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.