Firma românească de IT Arobs Engineering și Arobs Poloska anunță că intră într-un proiect al Agenției Spațiale Europene care vizează misiuni de îndepărtare a deșeurilor spațiale

Active_debris_removal Sursa foto: ESA/ Arobs

AROBS Polska și AROBS Engineering au fost selectate de Europan Space Agency pentru dezvoltarea sistemului integrat de control al sateliților care efectuează operațiuni în zona de proximitate, pe orbită joasă a Pământului, proiect cunoscut sub numele de CRIMSON, anunță companiile.

AROBS Polska, în cooperare cu AROBS Engineering din România – ambele companii parte din grupul AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursă de Valori București – au demarat proiectul „Dezvoltarea și calificarea unității de control a sateliților care efectuează operațiuni în zona de proximitate” (CRIMSON).

Proiectul aprobat în septembrie 2024 este finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA) ca parte a Programului pentru un Spațiu Curat, în cadrul programului COSMIC, faza a două din cadrul Programului de Siguranță Spațială al Agenției Spațiale Europene (Perioada 2).

“Proiectul răspunde unei nevoi specifice identificate pentru viitoarele misiuni de Îndepărtare Activă a Deșeurilor Spațiale (ADR) și Reparații în Orbită (IOS), de a realiza și califica pentru misiuni spațiale un sistem integrat de control, care să fie capabil să interacționeze cu mai mulți senzori și date de tip imagini, având suficientă putere de procesare și capacitate de memorie pentru a efectua o varietate de procesări în timp real pe un set mare de date de intrare; aceste operațiuni vor include procesarea complexă a imaginilor și a datelor de la senzori, generarea datelor de control pentru modulele de navigație și pentru sistemele robotice, precum și funcții suport, precum comprimarea imaginilor și criptarea datelor”, explică reprezentanții companiei.

Această activitate are că scop dezvoltarea unei unități de control generice și flexibile pentru operațiuni de proximitate ale sateliților din orbită joasă a Pământului. Acest dispozitiv este prevăzut să fie unitatea principală care furnizează funcțiile necesare de monitorizare și control în timpul fazei critice a operațiunilor de  proximitate, inclusiv manevrele de apropiere și capturare/cuplare. Această unitate va fi suficient de generică și adaptivă pentru a putea sprijini o varietate de cazuri de utilizare, fără a fi nevoie de etape majore de modificare și/sau re-calificări suplimentare, spun partenerii de proiect.

„Acest proiect se aliniază perfect cu viziunea noastră la nivelul grupului AROBS – pionieratul în inovații care contribuie la un mediu spațial mai curat și mai sigur”, a declarat Voicu Oprean , CEO al grupului AROBS.

În cadrul acestui proiect, AROBS Polska și AROBS Engineering și-au asumat sarcina de a dezvolta o soluție generică care să fie compatibilă cu viitoarele misiuni în orbită joasă a Pământului, oferind o unitate de control modulară, redundantă și scalabilă. Programatorii spun că principala provocare este anticiparea și recunoașterea nevoilor integratorilor de nave spațiale în procesul de design. Înainte de a finaliza cerințele specifice pentru software, hardware și modulele de tip FPGA, partenerii proiectului se vor întâlni cu mai mulți integratori europeni pentru a prezența arhitectură preliminară a dispozitivului și pentru a colecta feedback-ul necesar.

„Participăm la proiecte care susțin dezvoltarea sustenabilă a afacerilor spațiale, iar spațiul curat este unul dintre aceste elemente. Proiectul CRIMSON ne va permite să sprijinim misiuni care vizează eliminarea activă a deșeurilor spațiale și oferirea de servicii pentru sateliții din orbită. Datorită excelenței colaborări în cadrul Grupului AROBS, putem construi produse independente și asigurăm interoperabilitatea între diferite tehnologii ”, a declarat Michał Szwajewski , CEO al AROBS Polska .

Grupul AROBS, prin AROBS Engineering din România, a lucrat la dezvoltarea de software pentru aplicații real-time și sisteme on-board pentru diverse misiuni spațiale. În acest proiect, echipa AROBS Engineering la lucra la procesarea imaginilor și navigația bazată pe imagini, prin implementarea și testarea unui set demonstrativ de algoritmi de procesare a imaginilor care vor primi și analiza în timp real imagini generate de simulări ale camerelor WAC (Wide Angle Camera) și NAC (Narrow Angle Camera). Algoritmii vor compune rezultate matematice și vor furniza input pentru un modul software demonstrativ de GNC (ghidare, navigare și control).

Cosmin Stanciu , Manager de Grup de Afaceri la AROBS Engineering , a declarat că proiectul reprezintă un pas semnificativ în ceea ce privește capabilitățile din sectorul aerospațial, aceasta fiind prima soluție HW&SW pentru navigație autonomă multi-senzor și bazată pe imagini, pentru noile familii de sateliți. “Obiectivul nostru este crearea unui produs care să răspundă nevoilor în schimbare ale industriei spațiale, asigurând în același timp performanță și fiabilitate ridicate”, a spus Stanciu. Misiunile de tip ADR și IOS necesită un nivel ridicat de autonomie și inteligență on-board pentru a efectua operațiuni critice de proximitate, care implică funcții complexe de procesare, precum navigația relativă, procesarea imaginilor și controlul sistemului robotic de capturare.

Până în prezent, aceste funcții au fost realizate de unități hardware de control dedicate, special concepute pentru fiecare misiune și necesitând multă inginerie dedicată special pentru fiecare misiune și eforturi dedicate de calificare. Acest lucru este determinat de diferențele în arhitecturile misiunilor și tipurilor variate de senzori folosiți în fiecare misiune. Astfel de dezvoltări dedicate vin cu costuri ridicate și riscuri sporite care trebuie gestionate și atenuate pentru fiecare misiune. Prin dezvoltarea CRIMSON ca unitate generică, costurile recurente pentru misiunile viitoare vor fi reduse semnificativ, spun programatorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.