Slovacia, țară supranumită ”Detroit-ul Europei” datorită industriei sale auto, ar putea fi serios afectată de noile politici ale lui Trump în SUA

trafic, aglomeratie, coada de masini, poluare Sursa foto: Știrile Pro TV

Slovacia, o mică ţară fără ieşire la mare din inima Europei, pare să fie expusă în mod deosebit la agenda economică ”America First” a preşedintelui ales Donald Trump, arată o analiză CNBC, citată de News.ro.

Supranumită ”Detroitul Europei” datorită industriei sale de automobile înfloritoare, Slovacia produce mai multe maşini pe cap de locuitor decât orice altă ţară din lume.

Angajamentul lui Trump de a impune un tarif general de 10% sau 20% pentru toate mărfurile care vin în SUA ameninţă să atingă reputaţia ţării din Europa Centrală ca lider global în producţia de maşini.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Viitorul preşedinte al SUA a promis luni că va impune noi tarife pentru China, Canada şi Mexic într-unul dintre primele sale acte în funcţie.

Măsurile includ un tarif suplimentar de 10% pentru toate produsele chineze care vin în SUA şi un tarif de 25% pentru toate mărfurile care provin din Canada şi Mexic.

Faptul că Europa nu a fost menţionată în primul anunţ tarifar al lui Trump va fi considerat drept o veste binevenită pentru factorii de decizie din Uniunea Europeană, deşi blocul de 27 de naţiuni este probabil îngrijorat că este doar o chestiune de timp până când Trump îşi îndreaptă atenţia asupra sectorului auto din regiune.

Aceasta este o mare problemă pentru Slovacia. Ţara cu doar 5,5 milioane de locuitori se bazează în mare măsură pe comerţul cu SUA, maşinile reprezentând o mare parte din exporturile sale din SUA,  sectorul angajând indirect peste 250.000 de oameni.

”Slovacia s-a transformat într-un Detroit al Europei”, a declarat pentru CNBC Vladimir Vaňo, economist şef la Globsec, un think tank cu sediul în capitala Slovaciei, Bratislava.

”În 1990, după căderea Cortinei de Fier, Slovacia producea zero maşini. Dar a fost foarte puternică în ceea ce noi, în limba noastră locală, ne place să numim producţie specială, care este doar un mod frumos de a spune producţie de arme, vehicule blindate, tancuri”, a spus Vaňo.

Grupul german Volkswagen a fost primul producător de automobile care a identificat potenţialul Slovaciei pentru inginerie şi producţie, a spus Vaňo, începând cu asamblarea cutiilor de viteze înainte de a trece rapid la fabricarea de vehicule complete.

Alături de fabrica Volkswagen din Bratislava, Peugeot, deţinută de grupul Stellantis, Kia, a Hyundai Motor şi Jaguar Land Rover, a grupului Tata, au creat de atunci centre de producţie în ţară.

Producătorul auto suedez Volvo a anunţat în 2022 că intenţionează să devină a cincea companie de automobile care operează în ţară, cu o fabrică neutră din punct de vedere climatic gata să se deschidă în estul Slovaciei în 2026.

Volvo a declarat că uzina de 1,2 miliarde de euro (1,26 miliarde de dolari) va construi doar maşini electrice.

Întrebat în ce măsură Slovacia ar trebui să fie îngrijorată de perspectiva tarifelor Trump, Vaňo de la Globsec a spus: ”Este îngrijorător. Dar este un fel de abordare de expectativă.”

El a adăugat că, deşi pare că Slovacia poate face ”foarte puţin” pe termen scurt, producătorii de automobile din ţară s-au dovedit a fi relativ buni în a face faţă provocărilor din trecut.

Un purtător de cuvânt al guvernului Slovaciei nu a fost disponibil imediat pentru a comenta atunci când a fost contactat de CNBC.

Alături de Slovacia, industria auto din Germania, afectată de criză, va fi foarte vulnerabilă la tarifele lui Trump.

Cea mai mare economie a Europei este de departe cel mai mare exportator de maşini din regiune în SUA, reprezentând anul trecut exporturi în valoare de 23 de miliarde de euro, potrivit datelor compilate de agenţia de statistică Eurostat şi ING Research. Aceasta reprezintă 15% din totalul exporturilor Germaniei către SUA.

Rico Luman, economist senior de sector pentru transport şi logistică la banca olandeză ING, a declarat că perspectiva unor tarife americane la maşinile europene va înrăutăţi probabil situaţia proastă din Germania.

”Este inima industriei de producţie, nu?” a spus Luman.

” Între timp, Slovacia este al treilea cel mai mare exportator comun de autoturisme din Europa către SUA, alături de Suedia, cu exporturi în valoare de 4 miliarde de euro către SUA în 2023.

În mod remarcabil, totuşi, exporturile de maşini de pasageri ale Slovaciei reprezintă aproape trei sferturi (74%) din pachetul total de exporturi către SUA, lăsând ţara expusă în mod acut la ameninţarea imminentă a tarifelor lui Trump.

În mod evident, Slovacia s-a descurcat foarte bine cu producţia auto până acum, dar acum se confruntă cu unele provocări”, a declarat Arushi Kotecha, analist auto la Economist Intelligence Unit, pentru CNBC, prin apel video.

Una dintre aceste probleme vine din China. Kotecha a spus că parlamentarii europeni încearcă să se menţină pe teren, nepermiţând producătorilor de automobile chinezi precum BYD să pătrundă prea mult pe piaţa regională, atât în ​​ceea ce priveşte vânzările, cât şi investiţiile.

”Cel puţin în ceea ce priveşte chinezii, există o certitudine pentru că acele tarife s-au întâmplat, China a ripostat… aşa că partea din China a fost terminată – dar, desigur, există o anumită incertitudine care vine odată cu alegerile lui Trump”, a spus Kotecha.

”Problema cu Trump este că face o mulţime de ameninţări, dar nu întotdeauna le respectă – sau gradul în care îl respectă variază”, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europeană, braţul executiv al UE, a înaintat CNBC declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care îl felicită pe Trump pentru victoria sa electorală, atunci când i s-a cerut să comenteze cu privire la perspectiva tarifelor americane.

”Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt mai mult decât doar aliaţi. Să lucrăm împreună la un parteneriat transatlantic care continuă să ofere rezultate pentru cetăţenii noştri. Milioane de locuri de muncă şi miliarde în comerţ şi investiţii de fiecare parte a Atlanticului depind de dinamismul şi stabilitatea relaţiei noastre economice”, a spus von der Leyen într-o declaraţie din 6 noiembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.