Inflația din zona euro a continuat să crească în luna noiembrie și a ajuns la 2,3%

inflatie cos cumparaturi Foto: Tero Vesalainen/ Dreamstime.com

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să crească în luna noiembrie, iar inflaţia de bază a rămas la un nivel ridicat, arată datele publicate vineri, care conferă noi argumente pentru ca oficialii Băncii Centrale Europene să adopte o atitudine prudentă la reuniunea de politică monetară de luna viitoare, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 2,3% în luna noiembrie 2024, de la un nivel de 2% în octombrie.

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas neschimbată la 2,7%, nivel la care se situează începând din luna septembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Revenirea pe creştere a inflaţiei în zona euro se explică în principal prin tarifele la servicii, care s-au majorat cu 3,9%, în timp ce preţurile la alimente s-au majorat cu 2,8% în ritm anual. În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 1,9% în luna noiembrie, după ce în octombrie au fost mai mici cu 4,6%.

Chiar dacă datele publicate vineri arată o inflaţie mai mare în luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, acestea nu schimbă imaginea de ansamblu conform căreia creşterea preţurilor revine lent aproape de obiectivul BCE, astfel că există în continuare motive pentru o nouă reducere a dobânzii de referinţă, care în prezent se situează la 3,25%. Întrebarea care se pune acum este dacă, la reuniunea lor din 12 decembrie, gardienii euro vor opta pentru o reducere a dobânzii cu 25 de puncte de bază, sau vor opta pentru o reducere mai importantă, cu 50 de puncte de bază.

Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 18 decembrie.

În luna noiembrie, România a fost, pentru a opta lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 5%, a arătat recent Eurostat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.