Producția mondială de vin, la cel mai scăzut nivel din 1961

Producția mondială de vin din 2024 ar urma să scadă la cel mai scăzut nivel din 1961, din cauza efectelor intemperiilor, și va înregistra o scădere de 2% față de anul și el slab 2023, potrivit estimărilor publicate vineri de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), citate de Le Figaro.

Potrivit acestor previziuni, bazate pe cifrele de recoltă pentru 29 de țări care reprezintă 85% din producția de anul trecut, producția mondială de vin în 2024 este estimată între 227 și 235 de milioane de hectolitri (mhl), cel mai mic volum recoltat din 1961 (220 mhl).

Cu o proiecție medie de 231 mhl, se preconizează că recolta va fi cu 2% mai mică decât în 2023 (237 mhl) și cu 13% mai mică decât media din ultimii zece ani. „Provocările climatice din ambele emisfere sunt din nou principalele cauze ale acestui volum redus al producției mondiale”, subliniază OIV, care precizează că majoritatea regiunilor au avut de suferit.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Europa se așteaptă la „un nivel scăzut al producției”, doar Portugalia și Ungaria menținând niveluri apropiate de media lor. Producția din Italia, cu 41 de milioane de hectolitri, este mai bună decât „volumele foarte scăzute din 2023” și este din nou primul producător mondial.

Franța, în schimb, a înregistrat în 2024 cea mai puternică scădere anuală dintre toate aceste țări (-23%, la 36,9 milioane de hectolitri) și revine pe locul al doilea, potrivit OIV, organizație interguvernamentală care își sărbătorește anul acesta centenarul.

Spania ocupă locul 3, cu un bilanț ușor îmbunătățit în ultimul an. Statele Unite, al patrulea mare producător mondial, au înregistrat o recoltă medie de 23,6 milioane de hectolitri, ușor sub valoarea prevăzută pentru 2023.

În emisfera sudică, volumele vor fi cele mai scăzute din ultimele două decenii, din nou din cauza condițiilor meteorologice. În trecut, această regiune tindea să contrabalanseze echilibrul general atunci când emisfera nordică suferea, a subliniat directorul general al OIV, neozeelandezul John Barker, menționând că 2023 și 2024 au fost o „combinație de ani foarte dificili” și remarcând o “creștere generală a volatilității în ultimii ani”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.