USR PLUS acuză PNL și PSD că au boicotat cot la cot proiectul care corecta legea prin care evazioniștii scapă de închisoare. Legea a fost promulgată de Iohannis fără să o întoarcă în Parlament

G4Media sept. 21, 2021 0 comentarii
coruptie. bani. pixabay Foto: Pixabay

Senatorul USR PLUS Narcis Mircescu acuză PNL și PSD că nu au votat în ședința de marți a Comisiei de buget proiectul prin care ar fi reparată legea lui Cătălin Rădulescu (PSD) prin care evazioniștii care plătesc prejudiciul scapă de închisoare.

”Prin votul alianței care funcționează astăzi în Parlamentul României, PSD – PNL, inițiativa USR PLUS care prevede ca evazioniștii care plătesc prejudiciul să beneficieze doar de reducerea pedepsei cu închisoarea, a primit aviz negativ în Comisie. Este inexplicabil cum legea lui Cătălin Rădulescu a fost promulgată de președintele Klaud Iohannis, deși putea să o trimită la reexaminare. Noi vom continua să ne luptăm pentru o Românie fără hoție”, a scris Narcis Mircescu pe Facebook.

Reamintim că USR PLUS a propus în luna iunie modificarea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare și înăsprirea pedepselor. Inițiativa legislativă elimină posibilitatea plății unei amenzi ca alternativă a pedepsei închisorii pentru infracțiunea de evaziune fiscală.

Dacă evazionistul achită prejudiciul majorat cu 20%, plus plata dobânzilor și penalităților, înainte de primul termen de judecată, atunci limitele pedepsei se reduc la jumătate, dar nu scapă de pedeapsa penală.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 1 aprilie un proiect de lege inițiat de PSD și votat în decembrie 2020, în ultima zi a fostei legislaturi, care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul plus un bonus de 20%, indiferent de valoarea prejudiciului.

Legea a fost puternic criticată de magistrați, pt motiv că încurajează infracțiunile de evaziune fiscală, dat fiind că prejudiciul poate fi achitat oricând pe durata anchetei sau judecării procesului.

Potrivit USR PLUS, evaziunea fiscală conduce topul celor mai des întâlnite infracțiuni săvârșite de către persoanele juridice din România, în ultimii ani frecvența acestora crescând îngrijorător de mult. De asemenea, se estimează că bugetul UE pierde anual 1.000 miliarde prin evaziunea fiscală la nivel european.

Context. Președintele Klaus Iohannis a declarat în aprilie, răspunzând unei întrebări G4media.ro, că a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul pentru că se încheiase ciclul parcurs de o lege. Președintele avea însă dreptul să returneze legea Parlamentului pentru reeaxaminare, așa cum a procedat în cazul legii care dă gratuit Camerei de Comerț cele 46 de hectare de teren unde se află Romexpo.

În legătură cu dreptul său de a returna legea Parlamentului, mai ales că actul normativ a fost adoptat de Legislativul precedent, în care PSD deținea majoritatea, Klaus Iohannis a replicat: „Acest parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze o îmbunătățire a legii.” (Foto: Pixabay)

Citește și:

Marea amnistie. Legea care îi scapă pe evazioniști de pușcărie, utilă pentru mii de inculpați deoarece retroactivează/ Posibili beneficiari: Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiță

EXCLUSIV Efectele legii care scapă evazioniștii de închisoare dacă dau banii înapoi: Ar trebui achitate prejudicii de aproape jumătate de miliard de euro, plus un spor de 20 % – cifre oficiale furnizate de marile parchete

BREAKING Șeful DNA: Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul „va stimula activitatea infracțională” / Chiar dacă va fi modificată, se va aplica legea penală mai favorabilă

Iohannis spune că a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul ”pentru că se încheiase ciclul parcurs de o lege”. Președintele avea, totuși, dreptul să returneze legea Parlamentului

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *