Românii pot investi, începând de luni, 9 decembrie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu dobânzi anuale de 6,45%, 7,20% și, respectiv, 7,60%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. De asemenea, tot începând de luni, 9 decembrie, până miercuri, 18 decembrie, persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro
Titlurile de stat TEZAUR pot fi cumpărate între 9 decembrie 2024 – 9 ianuarie 2025 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
Între 9 decembrie 2024 – 10 ianuarie 2025, acestea pot fi cumpărate de la sediul unităților Trezoreriei Statului, iar între 9 decembrie 2024 – 9 ianuarie 2025 în mediul urban și 9 decembrie 2024- 8 ianuarie 2025 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
Puteți consulta aici un ghid al Ministerului Finanțelor pentru cei care vor să economisească prin intermediul Tezaur.
Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.
Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia sunt publicate la secțiunea Datorie publică, www.posta-romana.ro.
Tot în această perioadă se desfășoară a șasea ediție a Programului de titluri de stat FIDELIS din 2024, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory, Rock FM în care donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă.
FIDELIS de iarnă. Care sunt noutățile
Începând de luni, 9 decembrie, până miercuri, 18 decembrie, persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.
Aceasta este a zecea ediție a campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” realizată împreună cu „Morning Glory cu Răzvan Exarhu, Rock FM”, prin care donatorii de sânge primesc cea mai bună dobândă la titlurile de stat.
Premierele ediției FIDELIS de iarnă
Pentru prima dată, donatorii pot opta, în afară de obișnuita emisiune cu scadență de 1 an, pentru titlurile de stat cu maturitate de 3 ani, în lei, la o dobândă de 7,90% pe an, cea mai mare de până acum.
În plus, investitorii care doresc să subscrie în euro beneficiază în premieră de scadențe diferite față de edițiile anterioare: o emisiune cu scadența la 2 ani și 3,75% pe an și una pe 7 ani, cu dobândă de 5,75% pe an.
Beneficii pentru donatorii de sânge
Ministerul Finanțelor continuă să susțină donarea de sânge prin tranșele speciale dedicate donatorilor de sânge care se vor aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadență la 1 an și 3 ani, cu dobândă de 7,45% și, respectiv, 7,90%.
Un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 iulie 2024.
De asemenea, pentru a încuraja donarea de sânge, Ministerul Finanțelor, cu sprijinul Centrul de Transfuzie Sanguină București, a organizat pentru a treia oară un centru mobil de donare chiar la sediul instituției, în perioada 2-3 decembrie. Sub sloganul „România are sânge de rocker”, în parteneriat cu Rock FM, peste 200 de persoane au răspuns apelului, iar datorită implicării lor, peste 600 de vieți vor fi salvate.
În afară de tranșele speciale, ediția FIDELIS care debutează pe 9 decembrie va conține și următoarele emisiuni: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 6,45% și, respectiv, 7,60%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 2 ani și 7 ani și dobânzi anuale de 3,75%, respectiv, 5,75%.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.
În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.
Deținătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la scadență pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadență, primind dobândă aferentă perioadei de deținere.
Rezultatele primelor 5 ediții din 2024 reflectă interesul în creștere pentru Programul FIDELIS, conform Ministerului Finanțelor. Date raportate:
- Aproape 14 miliarde de lei subscrise, o creștere semnificativă comparativ cu cele 9,4 miliarde de lei din 2023;
- Peste 94.000 de subscrieri realizate în 2024, o creștere de aproximativ 50% față de cele 64.000 din 2023;
- Dublare a sumei subscrise de către donatori față de 2023: 1,3 miliarde de lei în 2024, comparativ cu cele 645 milioane lei în 2023.