Chimcomplex, o nouă licitație pentru termocentrala pe gaze a Chimcomplex din Vâlcea

Chimcomplex Olchim Râmnicu Vâlcea Sursa foto: Facebook / Chimcomplex

Combinatul chimic Chimcomplex a lansat o nouă licitație în SICAP, parte din seria de licitații pentru construirea termocentralei pe gaze de 108 MW situată în Râmnicu Vîlcea. Termenul de realizare este de 15 luni, la limită pentru a se face alocarea banilor din PNRR, prin care se finanțează – 31 iunie 2026.

Notă: Acest articol transmitea inițial, în mod eronat, că prețul de achiziție a scăzut puternic, însă Chimcomplex a transmis pentru Economedia că, de fapt, achiziția a fost împărțită în mai multe licitații pentru a atrage mai mulți ofertanți.

Astfel, Chimcomplex a transmis că a decis să împartă inițialul contract „la cheie” (EPC) în trei licitații distincte: una pentru achiziția echipamentelor și serviciilor pentru instalația de cogenerare de înaltă eficiență cu ciclu combinat – 81 MW (271,8 milioane lei), una pentru achiziția echipamentelor și serviciilor pentru instalația de cogenerare cu motoare termice – 27 MW (93,2 milioane lei) și una pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcții-montaj (203,6 milioane lei).

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Licitația are, astfel, o valoare totală, de 516,8 milioane de lei.

„Această abordare a fost determinată de cerințele operatorilor economici interesați, care au solicitat o perioadă mai lungă pentru implementarea unui proiect de o asemenea anvergură”, a transmis compania.

„Prezenta procedură are ca obiect Achiziția de echipamente si servicii pentru realizarea Instalației de cogenerare cu motoare termice cu puterea electrică totală de minim 108 MW și putere termică totală de minim 89 MW, cu trei unități identice care vor face obiectul integrării în Centrala de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz, flexibilă, în sectorul încălzirii centralizate a Municipiului Râmnicu Vâlcea”, este descrierea proiectului Chimcomplex.

Chimcomplex este compania care a cumpărat petrochimia de la fostul gigant de stat Oltchim. În prezent, patronul Ștefan Vuza a declarat că ar vrea să achiziționeze cel puțin un combinat chimic de îngrășăminte pentru a realiza un campion regional în chimie.

În 2023, Chimcomplex a înregistrat afaceri de 1,36 miliarde lei și un profit de 75 de milioane lei.

Punctul de vedere integral al Chimcomplex:

„Stimată redacție Economedia,
Referitor la articolul publicat cu titlul “Ping-pong cu termocentrala pe gaze a Chimcomplex din Vâlcea. A patra licitație și a patra variantă de preț”, considerăm necesar să clarificăm și să corectăm anumite informații pentru o înțelegere corectă a evoluției acestui proiect strategic.
1. Structura etapizată a achizițiilor
Chimcomplex nu a schimbat succesiv prețul proiectului, ci a decis, în acord cu Ministerul Energiei și conform legislației achizițiilor publice (Legea 98/2016), să împartă inițialul contract „la cheie” (EPC) în trei licitații distincte. Această abordare a fost determinată de cerințele operatorilor economici interesați, care au solicitat o perioadă mai lungă pentru implementarea unui proiect de o asemenea anvergură.
Astfel, în locul unei singure licitații pentru întregul proiect, s-au organizat trei proceduri de achiziție:
• Achiziția echipamentelor și serviciilor pentru instalația de cogenerare de înaltă eficiență cu ciclu combinat – 81 MW (271,8 milioane lei).
• Achiziția echipamentelor și serviciilor pentru instalația de cogenerare cu motoare termice – 27 MW (93,2 milioane lei).
• Proiectarea și execuția lucrărilor de construcții-montaj (203,6 milioane lei).
Aceste trei licitații reprezintă componentele aceluiași proiect și nu o serie de schimbări ale prețului, așa cum s-a sugerat în articol.
2. Corectitudinea informațiilor privind costurile
Suma inițială de 516.865.836,46 RON nu 518 milioane lei nu s-a „schimbat”, ci a fost împărțită pe cele trei licitații menționate mai sus. Este important de subliniat că această decizie s-a luat pentru a asigura o competiție reală și pentru a atrage mai mulți ofertanți capabili să contribuie la realizarea proiectului.
3. Respectarea termenelor PNRR
Chimcomplex respectă în totalitate termenele și criteriile de implementare stabilite prin contractul de finanțare PNRR. Procedura curentă se află în grafic, având termen de finalizare 30 iunie 2026, în conformitate cu cerințele programului.
Prețurile pe cele trei componente au avut o creștere totală de 10% prin creșterea efortului investițional al Chimcomplex, ca urmare a semnalelor din piață privind valoarea neacoperitoare a proiectului inițial EPC, dată prin contractul de finanțare din PNRR.
Pentru transparență, toate documentele și anunțurile licitațiilor sunt disponibile în SEAP, iar Chimcomplex continuă să colaboreze deschis cu autoritățile și partenerii implicați.
Vă solicităm publicarea acestui drept la replică pentru o corectă informare a cititorilor.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.