Mituri în energie. Este energia regenerabilă neviabilă din cauza caracterului său intermitent?

energie verde incalzire globala bec sursa foto: Pexels/ Singkham

Energia regenerabilă are un caracter intermitent, iar acest lucru ar face din aceasta una care nu este viabilă, spun unii critici. Cu toate acestea, sunt țări care au demonstrat deja că un astfel de neajuns poate fi gestionat printr-un mix de măsuri. Acestea reușesc să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să profite de surse de energie electrică mai ieftine.

  • Specialiști în domeniul energiei și schimbărilor climatice și date oficiale explică și demontează câteva mituri legate de tranziția energetică, într-o serie de articole publicate de Economedia. Secțiunea „Tranziția energetică și miturile sale” este susținută de PPC România.

Stocarea, diversificarea mixului de energie, tehnologiile de rețele inteligente și interconectivitatea între regiuni și țări pot gestiona în mod eficient natura intermitentă a energiei solare și eoliene, spun specialiștii. Acștia dau ca exemple țările care au procente foarte mari de energie regenerabilă în mixul energetic, precum Danemarca.

Anul trecut, 24,5% din consumul final brut de energie în UE provenea din surse regenerabile, în creștere cu 1,4 puncte procentuale față de 2022, potrivit datelor Eurostat, biroul statistic al UE. Există însă țări care au ajuns să se bazeze mult mai mult pe energia regenerabilă, ceea ce dovedește eficiența acesteia. Suedia s-a clasat pe primul loc între țările UE, cu două treimi (66,4%) din consumul său final brut de energie provenind din surse regenerabile în 2023. Suedia s-a bazat în principal pe biocombustibili solizi, energie hidro și eoliană. Finlanda a urmat cu 50,8%, în timp ce Danemarca a ocupat locul al treilea cu 44,9%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Țările încearcă să își îmbunătățească securitatea energetică, să își îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor și să profite de surse de energie electrică mai ieftine. Conform Agenției Internaționale pentru Energie, datorită utilizării cu succes a resurselor de flexibilitate – de la rețele și interconexiuni mai puternice până la măsuri privind cererea, stocarea la prețuri accesibile și furnizarea de energie electrică dispecerizabilă – multe țări au integrat deja în mod sigur și eficient cote semnificative de surse regenerabile variabile (VRE) în producția lor de energie electrică.VRE include energiile regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, care generează electricitate în mod intermitent în funcție de condițiile de mediu.

Un studiu publicat de AIE analizează integrarea energiei regenerabile de peste 70% din producția anuală în sistemele energetice viitoare, concentrându-se pe patru regiuni climatice diferite. Studiul confirmă faptul că este necesară o combinație de resurse de flexibilitate pentru a gestiona variabilitatea pe toate scările temporale și în toate anotimpurile. În special, sistemele cu un nivel foarte ridicat de VRE necesită servicii de flexibilitate sezonieră, dar acestea pot fi furnizate de capacitățile termice existente și de centralele hidroelectrice.

Există tehnologii (precum bateriile, dar nu numai), care pot stoca surplusul de energie, pentru a fi utilizat  în perioadele în care consumul depășește producția din surse regenerabile.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. serios? viabila?? cum?? daca se toaca miliarde in capacitati de productie care nu sunt disponibile continuu?? degeaba putere mare instalata daca nu este operabila dupa necesitati din cauze naturale, cum energie ieftina daca se tot instaleaza capacitati de productie si nu produc in banda, pentru echilibrare wste nevoie de alte surse foarte scumpe de exemplu importuri!!

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.