Taxele pe energie din Europa agravează problemele cu care se confruntă sectorul industrial. Companiile europene din industrie plătesc preţuri la electricitate de două-trei ori mai mari decât cele din SUA

energie verde, combustibili fosili, centrala, eoliene ID 41550861 | Energy © Sigive | Dreamstime.com

Guvernele în căutare de modalităţi prin care să ajute industriile cu probleme din Europa ar trebui să se uite la taxele mari la energie de pe continent, care erodează competitivitatea Europei, a declarat luni preşedintele Eurelectric, asociaţie de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european, pentru Reuters, citat de Agerpres.

Uniunea Europeană elaborează un pachet de măsuri pentru a sprijini industriile cu probleme, ce urmează a fi publicat la începutul anului următor, pe măsură ce mari companii din sectorul manufacturier, de la producători auto la producători de oţel, avertizează că vor închide uzine şi vor elimina mii de locuri de muncă.

Preşedintele Eurelectric şi directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum a spus că industriile europene mari consumatoare de energie se confruntă cu numeroase probleme, inclusiv faptul că operează pe o piaţă mult mai fragmentată decât cea din China, precum şi faptul că au dificultăţi la accesarea de credite, dar cu toate acestea factorii de decizie care vor să le vină rapid în ajutor ar trebui să elimine din preţurile la energie orice costuri care nu au legătură cu structura sectorului.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Apreciem faptul că state au întotdeauna nevoie de mai mulţi bani, dar dacă vrei cu adevărat să faci electrificare atunci nu poţi să ai, de exemplu, o povară fiscală supra-proporţională pe electricitate, comparativ cu povara fiscală pe gaze”, a spus Leonhard Birnbaum. “Dacă eşti serios cu privire la competitivitatea costurilor, dacă eşti serios cu privire la electrificare, cu privire la decarbonizare, cred că trebuie să facem ceva cu privire la acest lucru”, a adăugat Birnbaum.

Companiile europene din industrie plătesc preţuri la electricitate de două-trei ori mai mari decât cele din SUA. Potrivit unui studiu realizat de centrul de reflexie Bruegel, în anul 2023, taxele au reprezentat, în medie 23% din preţurile de retail la electricitate plătite de firmele europene cu un consum mare de energie.

Însă multe din aceste taxe sunt impuse de guvernele naţionale, fiind în afara controlului UE. Negocierile dintre statele membre UE, cu privire la o propunere destinată revizuirii regulilor fiscale din UE în favoarea surselor de energie verde, s-au blocat începând din 2021.

UE va publica, la începutul anului următor, un plan referitor la preţuri accesibile la energie. Însă în condiţiile în care modificarea taxelor s-a blocat, şi o recentă reformă a pieţei europene de electricitate nu a fost încă introdusă de guvernele naţionale, unii diplomaţi au ridicat semne de întrebare cu privire la ce poate oferi Bruxelles-ul.

Un oficial de rang înalt dintr-o ţară UE a spus că reducerea taxelor ar oferi doar un ajutor “limitat”, şi este nevoie de măsuri mai ample pentru a ajuta industriile europene să concureze cu China, de exemplu, reguli la nivelul UE care ar cere ca în procedurile de achiziţii publice să fie cumpărate numai produse verzi, realizate local.

“Avem instrumente de politică comercială, avem instrumente de politici de concurenţă…Trebuie să avem în vedere contextul mai amplu”, a spus acest oficial de rang înalt.

Luna trecută, preţurile angro la electricitate în Europa au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an, chiar dacă rămân cu mult sub vârful atins în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina şi a redus livrările de gaze spre UE.

Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 627 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.