Investitorii care se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă ratele dobânzilor cu aproape un punct procentual, în prima jumătate a anului 2025, ar putea fi dezamăgiți, mai ales dacă ne uităm la cele mai recente date privind inflația care vin din Germania și Spania, se arată într-o analiză privind evoluția piețelor europene și globale făcută de Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) din zona euro va fi publicat în cursul zilei de marți și se estimează că în decembrie, creșterea a fost de 2,4 %, față de 2,2 % în noiembrie.

Indicatorii deja publicați arată creșteri ale inflației mai rapide decât se așteptau în Spania și Germania.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Datele privind prețurile din această săptămână vor fi ultimele înainte de următoarea reuniune a BCE din 30 ianuarie. Orice semn că inflația continuă să scadă ar oferi BCE posibilitatea de a relaxa politica și de a sprijini o economie în dificultate.

Energia ar putea fi un ghimpe în coasta BCE, cu prețurile gazelor naturale la maximele ultimelor 14 luni. Inflația mai rapidă decât se preconiza în Germania în decembrie s-a datorat unei scăderi mai mici a prețurilor la energie, mai arată analiza Reuters.

Nu se va repeta creșterea din 2022, dar prețurile par să rămână ridicate, având în vedere că stocurile de gaze sunt mai mici decât în ultimii ani și că Rusia a renunțat la un acord de zeci de ani prin care furniza gaze Europei prin Ucraina.

Marea Britanie se confruntă, de asemenea, cu o dilemă similară, deoarece creșterea salariilor contribuie la presiunile inflaționiste. Luni, randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice pe 30 de ani au fost la un pas de cel mai ridicat nivel din 1998.

Între timp, sunt speranțe pe piețe că agenda tarifară a președintelui ales al SUA, Donald Trump, nu va fi atât de agresivă precum se temea.

Principalele burse din Europa au crescut luni, CAC 40 din Franța urcând cu 2,2%, iar DAX din Germania cu 1,5%. Sectorul auto a crescut cu aproape 3%, înregistrând cea mai bună performanță din ultimul an.

Dacă tarifele americane sunt în general mai mici decât a promis Trump în campania electorală și vizează doar sectoarele „critice”, atunci perspectivele de creștere globală ar trebui să se îmbunătățească, iar dolarul ar trebui să slăbească.

În altă ordine de idei, investitorii urmăresc drama politică din Canada în urma anunțului premierului Justin Trudeau că va demisiona.