Anul trecut, blocajele de trafic au costat fiecare șofer peste 1.000 de euro în timp pierdut în cel mai aglomerat oraș din Europa, conform unei analize publicate de Euronews.com. Londra are cele mai aglomerate drumuri din Europa pentru al patrulea an consecutiv, potrivit unei noi analize.
Compania de analiză a traficului Inrix a constatat că Londra este al cincilea oraș cu cele mai aglomerate drumuri din lume.
Inrix spune în 2024 Global Traffic Scorecard că capitala Marii Britanii a reprezentat aproximativ jumătate din toate întârzierile din trafic din țară, costând aproximativ 3,85 miliarde de lire sterline (4,64 miliarde de euro) în timp pierdut sau 942 de lire sterline (1.135 de euro) pe șofer.
Firma de analiză spune că orașul are unele dintre cele mai proaste coridoare pentru întârzierile din trafic din cauza „concentrării populației, a locurilor de muncă și a activității economice”.
„Deși Marea Britanie a înregistrat o ușoară creștere a congestionării și în acest an, congestionarea generală a rămas constantă”, spune Bob Pishue, analist în domeniul transporturilor și autor al raportului.
„Lucrările rutiere din coridoarele cheie, cum ar fi M25 Wisely Interchange, au cauzat un trafic considerabil pe o arteră principală către capitală”.
Pishue adaugă că, deși Londra a reprezentat jumătate din totalul aglomerației, orașele din afara capitalei au fost cele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale problemelor de trafic din Regatul Unit. În Marea Britanie, șoferii au petrecut în medie 62 de ore blocați în trafic anul trecut. Transport For London este responsabilă de o rețea de rute roșii – drumuri importante unde vehiculele nu au voie să oprească, să parcheze sau să încarce și să descarce – care transportă aproximativ o treime din traficul capitalei britanice.
Un purtător de cuvânt al acestui organism al administrației locale a declarat că „se angajează să se asigure că londonezii se pot deplasa prin capitală în condiții de siguranță, sustenabilitate și eficiență cât mai bune”.
„Sprijinim circulația tuturor pe teritoriul Londrei, iar investițiile noastre în mersul pe jos, cu bicicleta și transportul public facilitează alegerea unor modalități durabile de deplasare, contribuind la reducerea aglomerației.
„Rețeaua noastră include unele dintre cele mai aglomerate drumuri din țară și continuăm să investim în programe de vârf la nivel mondial pentru a ne asigura că drumurile sunt utilizate cât mai eficient posibil.”
Clasamentul se bazează pe durata întârzierilor cu care se confruntă șoferii, ponderată în funcție de numărul de persoane care locuiesc în fiecare oraș. Deloc surprinzător, o serie de capitale europene au ieșit în fruntea listei.
Șoferii londonezi au petrecut în medie 101 ore în trafic anul trecut, conform analizei Inrix.
Orașul Paris din Franța a avut al doilea cel mai aglomerat trafic rutier din Europa și al șaselea la nivel global, șoferii confruntându-se cu 97 de ore de întârziere.
Dublin din Irlanda este al treilea cel mai congestionat oraș din Europa, cu 81 de ore de întârzieri.
Urmează Roma, unde șoferii petrec în medie 71 de ore în trafic, apoi Bruxelles, unde întârzierile ajung la 74 de ore pe an.
„Pentru al patrulea an consecutiv, Londra ocupă primul loc în topul celor mai aglomerate orașe din Europa”, a declarat organizația de caritate pentru climă Possible într-o postare pe site-ul de socializare X.
„Acesta este un coșmar pentru climă, pentru sănătatea londonezilor și pentru economie. Trebuie să fim mai îndrăzneți în a-i face pe oameni să meargă pe jos, cu bicicleta și să folosească transportul public”, a mai transmis aceasta, citată de Euronews.