China îngreunează ieșirea din interiorul granițelor sale a angajaților și a echipamentelor specializate necesare pentru producția de înaltă tehnologie din India și Asia de Sud-Est, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, o posibilă încercare de a împiedica companiile să își transfere producția în anticiparea unor tarife mai mari sub președintele ales al SUA, Donald Trump, relatează Bloomberg.
Oficialii de la Beijing au încurajat verbal agențiile de reglementare și guvernele locale să limiteze transferurile de tehnologie și exporturile de echipamente către regiuni, a declarat una dintre persoane, care a cerut să nu fie identificată deoarece discuțiile sunt private. Scopul este de a susține producția proprie a Chinei, de a reduce eventualele reduceri de locuri de muncă și de a împiedica investitorii străini să fugă din țară în cazul în care SUA impune noi bariere comerciale, a declarat persoana respectivă.
Principalul partener de asamblare al Apple Inc., Foxconn Technology Group, nu a putut să își trimită personalul chinez în India, iar fabricile sale din țară nu au putut să primească utilaje specializate suplimentare din China, au declarat unele dintre persoane. Totuși, nu a existat un impact imediat asupra producției, au spus aceștia.
Ministerul Comerțului și Ministerul Afacerilor Externe din China nu au răspuns imediat la o solicitare de informații suplimentare și nici Ministerul Tehnologiei Electronice și Informației din India. De asemenea, Foxconn nu a răspuns la solicitările de comentarii.
India a fost esențială pentru strategia Apple de a-și reduce dependența de China pe fondul tensiunilor comerciale dintre Washington și Beijing, care ar putea escalada și mai mult când Trump se va întoarce la Casa Albă săptămâna viitoare. Uzina de asamblare Foxconn din orașul Chennai din sudul Indiei este responsabilă pentru aproximativ jumătate din exporturile iPhone ale țării, deși compania produce în continuare cea mai mare parte a telefoanelor Apple în centrul Chinei.
Beijingul nu dorește ca Foxconn să își diversifice în continuare producția către alte regiuni, a declarat una dintre persoane. Foxconn angajează sute de mii de lucrători în fabricile sale din China, iar operațiunile sale mari sunt esențiale pentru lanțul local de aprovizionare cu electronice, precum și pentru ocuparea forței de muncă.
Vehicule electrice, panouri solare
Deși tendința companiilor străine de a se îndepărta de China a început deja cu câțiva ani în urmă, în timpul primului mandat al lui Trump, exodul se va intensifica acum și ar putea include mai multe companii tehnologice, a declarat Woods Chen, economist șef la Yuanta Securities din Taipei.
„Situația nu se va îmbunătăți pe termen scurt, ci doar se va înrăutăți”, a spus Chen.
Restricțiile privind echipamentele tehnologice au avut, de asemenea, un impact asupra producției de vehicule electrice și panouri solare în India, au declarat persoanele, fiind afectate unitatea indiană a producătorului chinez de vehicule electrice BYD Co. și Waaree Energies Ltd., cel mai mare producător de panouri solare din India.
Bloomberg a relatat anterior că Beijingul dorea să limiteze transferul de tehnologie avansată pentru producția de vehicule electrice, iar oficialii le-au spus producătorilor auto, în cadrul unei reuniuni din luna iulie a anului trecut, că nu ar trebui să facă nicio investiție legată de automobile în India.
Guvernul indian a fost conștient de restricțiile chineze privind echipamentele tehnologice, dar a crezut că acestea nu au fost menite să individualizeze India, au declarat oficialii guvernamentali, solicitând să nu fie identificați deoarece discuțiile sunt private.
Cele două țări au depășit recent un impas de patru ani la graniță și au luat măsuri treptate în vederea normalizării relațiilor. Cu toate acestea, India încă menține restricții stricte privind investițiile chineze în țară și limitează vizele pentru cetățenii chinezi, inclusiv pentru inginerii și tehnicienii angajați în producția de înaltă tehnologie.
Asia de sud-est
China a împiedicat, de asemenea, producătorii de echipamente să își trimită utilajele în țările din Asia de Sud-Est, potrivit unor persoane familiarizate cu această problemă. Vietnamul, Malaezia și Thailanda se numără printre țările afectate, au spus aceștia.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului din Malaezia a declarat că nu a primit niciun raport cu privire la restricționarea de către China a vânzărilor de echipamente către Malaezia. Ministerul Afacerilor Externe din Vietnam nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Partenerii Apple din China pentru echipamente, inclusiv Justec Shenzhen Co. și Bozhon Precision Industry Technology Co. au început să primească întrebări în 2024 din partea oficialilor guvernamentali cu privire la motivul pentru care trimiteau echipamente în India, potrivit uneia dintre persoane.