Doar unul din zece angajatori are în plan să ajusteze salariul brut în contextul eliminării scutirii de impozit pentru angajații din IT, construcții și agricultură și se așteaptă la scăderea motivației angajaților și o fluctuație mai mare de personal, potrivit rezultatelor sondajului HR Barometru realizat de PwC România.
Conform sondajului, 43% dintre angajatorii respondenți susțin că salariul brut rezultat după eliminarea facilităților va rămâne neschimbat până la următoarea revizuire salarială, iar 30% dintre aceștia nu au decis încă, arată o analiză semnată de Gabriela Batîr, Senior Manager People&Organisation, PwC Romania.
Ordonanța-trenuleț, adoptată la sfârșitul anului 2024, începând cu veniturile lunii ianuarie 2025, prevede eliminarea facilităților fiscale privind scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuției la fondurile de pensii administrate privat pentru salariații din sectorul IT, construcții și domeniul agroalimentar, aplicabilă în trecut pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei.
De exemplu, în sectorul IT, eliminarea scutirii de impozit pe venit și reintroducerea contribuției obligatorii la Pilonul 2 de pensii duc la pierderi lunare cuprinse între 650 și 1.125 de lei pentru angajații care au salarii brute cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.
De asemnea, două din zece companii intenționează să atenueze impactul modificărilor fiscale prin beneficii suplimentare sau programe de formare și dezvoltare personală.
Peste 50% din respondenți consideră că eliminarea scutirii de impozit va duce la o reducere a motivației și productivității angajaților lor, iar patru din zece companii consideră că fluctuația de personal va crește în rândul angajaților afectați de modificările legislative. O treime dintre angajatorii resondenți spun că nu au luat nicio măsură deocamdată, iar 46% dintre ei nu au luat nicio decizie.
Sondajul HR Barometru realizat de PwC România în perioada 14-20 ianuarie 2025 s-a bazat pe datele furnizate de 130 de companii din diferite industrii dintre care 22% din domeniul IT și Telecom, 17% din servicii externalizate, 12% din servicii financiare, 10% din produse industriale, 9% din bunuri de larg consum și distribuție, 9% din retail, 7% din farmaceutic, 7% din auto și 2% din constructii.