Inflația alimentară în Bulgaria: Prețul cărnii de pui a crescut cu 75% în ultimii 6 ani

carne pui Sursa foto: pexels.com

În Bulgaria, costul mediu al cărnii de pui a crescut semnificativ în ultimii ani, cu un salt notabil de cel puțin 75% în ultimii șase ani, scrie Novini.bg, citat de Novinite.

Începând cu ianuarie 2025, prețul fileului de pui variază între 14 și 20 de leva pe kilogram (7 și 10 euro pe kilogram), în funcție de promoții, prețul mediu fiind de aproximativ 17 leva pe kilogram. Puiul bio poate depăși chiar și 30 de leva pe kilogram (15 euro pe kilogram). Acest lucru marchează o creștere abruptă față de 2019, când prețul cărnii de pasăre a fost de numai 4,58 leva pe kilogram, adică mai puțin de doi euro și jumătate.

În 2020, pe fondul pandemiei Covid, prețurile au crescut ușor la 4,95 leva, iar în 2021, costul a ajuns la 5,35 leva pe kilogram. În 2022, prețul cărnii de pasăre a ajuns la 6,75 leva, iar în 2023 a crescut la 7,71 leva pe kilogram, adică aproape 4 euro pe kilogram, marcând o creștere globală de 68,34% în doar patru ani.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Fileul de pui, un produs obișnuit în gospodăriile bulgare, a urmat un model similar de creștere a prețurilor. În 2019, supermarketurile au vândut fileul de pui cu aproximativ 8 leva pe kilogram (4 euro), iar până în 2020, acesta a crescut la 9,99 leva (5 euro )pe kilogram.

În 2021, prețul a rămas stabil la aproximativ 10 leva, dar până în 2022, a crescut la 11 leva pe kilogram. Tendința a continuat până în 2023, cu fileul de pui la prețul de 12 leva pe kilogram, ajungând la 13,99 leva (peste 7 euro) pe kilogram în 2024.

În timp ce costul puiului a crescut dramatic în Bulgaria, prețurile puiului în Polonia rămân mai mici în comparație, arată publicația citată. Acest contrast puternic evidențiază costul în creștere al produselor alimentare de bază în Bulgaria, unde consumul de carne de pui în 2024 a fost de aproximativ 12 kilograme pe persoană, fiind una dintre cele mai consumate cărnuri după carnea de porc, care are o medie de aproximativ 30 de kilograme pe persoană pe an.

Confederația Sindicatelor Bulgare (CITUB) a raportat recent că o familie formată din trei membri cu doi lucrători are nevoie de cel puțin 2653 leva (peste 1350 de euro) pe lună pentru a acoperi cheltuielile de bază. Pentru o singură persoană care lucrează, venitul lunar net necesar în decembrie 2024 a fost estimat la 1474 leva (peste 750 de euro).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.