Mai multe ţări din UE discută relaxarea obiectivelor privind umplerea depozitelor de gaze / Stocarea a devenit o operațiune neprofitabilă, susțin companiile din domeniu

Redacția feb. 5, 2025 0 comentarii 2038 vizualizări
nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Mai multe state membre UE, care au cele mai mari depozite de gaze din regiune, au avut discuţii preliminare şi informale cu privire la o relaxare a obiectivelor privind umplerea depozitelor de gaze după 2025, pe fondul îngrijorărilor că preţurile mari fac neprofitabilă activitatea de stocare de gaze, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Normele Uniunii Europene, care cer ca depozitele de gaze să fie pline în proporţie de 90% până la data de 1 noiembrie, ar urma să expire la finele acestui an. Comisia Europeană a transmis în mod clar că ar dori ca normele să fie prelungite, însă există discuţii între mai multe ţări, printre care se numără Germania, Italia şi Ţările de Jos, cu privire la o eventuală relaxare a ţintelor.

Uniunea Europeană a introdus aceste ţinte obligatorii în cel mai grav moment al crizei energetice din 2022, pentru a se asigura că vor exista suficiente gaze în perioadele friguroase. În prezent, gradul de umplere a depozitelor de gaze este urmărit cu atenţie, pentru că regiunea recurge la rezervele sale de gaze mai rapid decât se preconiza. Asta împinge în sus preţurile pentru lunile de vară, când ar trebui să se facă reumplerea depozitelor, astfel că stocarea de gaze devine o operaţiune neprofitabilă.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Diferenţa de preţ între contractele la gaze în Europa pentru vara următoare şi cele pentru iarna următoare este de 4,90 euro pentru un Megawatt-oră, conform datelor ICE Endex. Scenariul în care operatorii vor fi forţaţi să reumple depozitele de gaze la o pierdere de aproape 5 euro pentru un Megawatt-oră, pentru a respecta ţintele impuse de Bruxelles, provoacă îngrijorări pentru decidenţii din mai multe ţări.

Italia va analiza cererile venite din partea altor state membre, inclusiv Germania, şi va sprijini o relaxare a cerinţelor UE privind umplerea depozitelor de gaze, a declarat Federico Boschi, directorul departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului italian al Mediului şi Energiei. Ulterior, Boschi şi-a clarificat poziţia, sugerând că Italia cere ţinte mai mici privind umplerea depozitelor de gaze din Europa.

Ţările de Jos ar sprijini şi ele înlocuirea ţintelor obligatorii cu „ambiţii” privind umplerea depozitelor de gaze, a declarat Pieter ten Bruggencate, purtător de cuvânt la Ministerul Energiei. Potrivit acestuia, Austria, Franţa, Germania şi Cehia fac parte din grupul de ţări care cer relaxarea obiectivelor privind umplerea depozitelor de gaze.

Deocamdată, discuţiile sunt la un nivel informal. Grupul de coordonare privind gazele, care include state membre şi actori importanţi, se va reuni la finele acestei luni pentru a discuta gradul de umplere a depozitelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.