Bani falși în piață: Numărul bancnotelor euro contrafăcute retrase din circulaţie a crescut cu 18,6% în 2024 față de anul anterior

euro-bani-cash-pexels Foto: Pexels.com

Aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulaţie în 2024, ceea ce reprezintă o creştere de 18,6% comparativ cu 2023, a anunţat vineri Banca Centrală Europeană (BCE), informează EFE, conform Agerpres.

Instituţia cu sediul la Frankfurt a precizat că probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este redusă, întrucât numărul bancnotelor contrafăcute este foarte mic în raport cu bancnotele euro autentice aflate în circulaţie. În anul 2024, au fost detectate 18 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote autentice aflate în circulaţie, nivel foarte scăzut comparativ cu nivelurile înregistrate după lansarea euro.

“Deşi ponderea este foarte mică, numărul efectiv de bancnote contrafăcute a crescut comparativ cu ultimii ani, când a fost deosebit de scăzut ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, numărul de bancnote contrafăcute rămâne inferior celui consemnat în anii premergători pandemiei”, a subliniat BCE.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cupiurile de 20 de euro şi 50 de euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri, reprezentând împreună peste 75% din total.

De asemenea, 97,8% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în ţări din zona euro, în timp ce 1,3% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro şi 0,9% din alte regiuni ale lumii.

Potrivit BCE, majoritatea bancnotelor contrafăcute sunt uşor de detectat, întrucât fie nu conţin deloc elemente de siguranţă, fie prezintă doar imitaţii foarte slabe calitativ ale elementelor existente. Autenticitatea bancnotelor euro poate fi verificată utilizând metoda “atinge, priveşte, înclină”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.