Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica sunt primele trei companii de stat care au repartizat dividende din profit către bugetul de stat în anul 2023, a anunţat, joi, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

El a menţionat că raportul privind activitatea întreprinderilor publice pe anul 2023 a fost prezentat, joi, în şedinţa Guvernului. Până la apariţia Legii 187/2023, acest raport era întocmit de Ministerul Finanţelor, însă în prezent acesta cade în sarcina AMEPIP.

“Acest raport va fi postat după şedinţa de astăzi pe pagina AMEPIP. El ne arată cam ce situaţie avem astăzi în domeniul întreprinderilor publice. Primele 10 întreprinderi publice care au repartizat dividende sau vărsăminte din profit către bugetul de stat în anul 2023 sunt în ordine: Societatea de Producere a Energiei Electrice ‘Hidroelectrica’ SA, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA, Nuclearelectrica. Pe locul patru – Complexul Energetic Oltenia, locul cinci – Transelectrica, locul şase – Romsilva, locul şapte – Electrocentrale Bucureşti, locul opt – Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători, locul nouă – Societatea Naţională de Transport de Gaze Transgaz şi locul 10 – Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA”, a precizat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Ţuţuianu a mai precizat că a fost operaţionalizat, la AMEPIP, tabloul de bord care cuprinde indicatorii financiari şi nefinanciari asumaţi de managementul întreprinderilor publice. Acest tablou de bord este agreat cu OCDE şi cu Comisia Europeană.

Totodată, a fost aprobat ordinul preşedintelui AMEPIP privind stabilirea nivelului minim al indicatorilor de performanţă pentru întreprinderile publice.

“Sunt indicatori financiari şi nefinanciari care trebuie prevăzuţi în contractele de mandat ale administratorilor. Neîndeplinirea acestor indicatori va genera acţiunea de revocare din funcţie a celor care nu-şi realizează criteriile de performanţă. Altfel, o revocare din funcţie devine fără justă cauză şi este de natură să genereze acordarea de despăgubiri a administratorilor care au fost, eventual, revocaţi nelegal din aceste funcţii”, a spus el.

Adrian Ţuţuianu a adăugat că România are cel mai mare sector de stat dintre ţările membre ale Uniunii Europene.

“Avem 145 de întreprinderi publice la nivel central şi 1.175 de întreprinderi publice la nivel local. Sunt 885 de autorităţi ale administraţiei publice locale, care au organizate întreprinderi publice sub formă de societăţi, respectiv de regii autonome. Dacă mergem la forma de organizare a întreprinderilor publice la nivel central, avem 125 de societăţi pe acţiuni, 10 regii autonome şi cinci întreprinderi publice organizate ca societăţi cu răspundere limitată. Autorităţile administraţiei publice locale au cea mai mare parte a acestor întreprinderi publice, mai ales la nivel de oraşe şi municipii, organizate ca societăţi cu răspundere limitate. Cele de la nivel de judeţe, municipii mari sunt societăţi pe acţiuni”, a declarat el.