La câteva ore după ce președintele american Donald Trump a anunțat tarife suplimentare de 34% pentru China, Ministerul chinez al Comerțului a cerut SUA să anuleze tarifele și a promis contramăsuri nespecificate, transmite CNBC.
În acest an, exporturile chinezești către SUA au fost deja afectate de tarife suplimentare de 20%, ceea ce a ridicat rata totală asupra livrărilor din China la 54%, printre cele mai ridicate percepute de administrația Trump. Rata efectivă pentru liniile de produse individuale poate varia.
„Cred că răspunsul Chinei pe termen scurt nu se va concentra pe tarife de retorsiune sau pe astfel de măsuri”, a declarat Bruce Pang, profesor asociat adjunct la CUHK Business School.
În schimb, Pang se așteaptă ca China să se concentreze pe îmbunătățirea propriei economii prin diversificarea destinațiilor de export și a produselor, precum și pe dublarea priorității de a stimula consumul intern.
China, a doua cea mai mare economie a lumii, și-a intensificat din septembrie eforturile de stimulare prin extinderea deficitului fiscal, creșterea unui program de subvenționare a schimburilor comerciale de consum și măsuri pentru stoparea prăbușirii pieței imobiliare. În special, președintele chinez Xi Jinping a avut în februarie o întâlnire rară cu antreprenori din domeniul tehnologiei, inclusiv cu fondatorul Alibaba, Jack Ma, într-un semn de sprijin pentru sectorul privat.
Inversarea politicii – de la înăsprirea reglementărilor din ultimii ani – reflectă modul în care Beijingul a „anticipat viitoarea încetinire sau chiar prăbușire a exporturilor”, a declarat economistul-șef al Macquarie pentru China, Larry Hu, într-un raport, înainte de ultimul anunț al lui Trump privind tarifele. El a subliniat că boomul exporturilor indus de pandemie din 2021 a permis Beijingului să „lanseze o campanie masivă de reglementare”.
„Punctul meu de vedere rămâne același”, a spus Hu într-un e-mail, joi. „Beijingul va utiliza stimulente interne pentru a compensa impactul tarifelor, astfel încât să poată atinge în continuare obiectivul de creștere de «aproximativ 5%»”, a adăugat el.
În locul tarifelor de retorsiune, Hu se așteaptă, de asemenea, ca Beijingul să se concentreze pe utilizarea în continuare a listelor negre, a controlului exporturilor de minerale critice și a anchetelor asupra companiilor străine din China. Hu anticipează, de asemenea, că China va menține yuanul puternic față de dolarul american și va rezista solicitărilor comercianților cu amănuntul de a reduce prețurile – ca modalitate de a exercita presiuni inflaționiste asupra SUA.
La începutul lunii martie, liderii de vârf ai Chinei au anunțat că vor urmări un obiectiv de creștere de aproximativ 5% a produsului intern brut în acest an, o sarcină pe care au subliniat că va necesita „o muncă foarte grea” pentru a fi îndeplinită. Ministerul de Finanțe a sugerat, de asemenea, că ar putea crește sprijinul fiscal, dacă va fi necesar.
Aproximativ 20% din economia Chinei se bazează pe exporturi, potrivit Goldman Sachs. Aceștia au estimat anterior că noile tarife americane de aproximativ 60% pentru China ar reduce PIB-ul real cu aproximativ 2 puncte procentuale. Firma menține în continuare o previziune pentru întregul an de creștere a PIB de 4,5%.
Schimbarea comerțului mondial
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Ceea ce este diferit față de impactul tarifelor în timpul primului mandat al lui Trump este faptul că China nu este singura țintă, ci una dintre țările care se confruntă cu taxe mari pe exporturile lor către SUA. Unele dintre aceste țări, cum ar fi Vietnamul și Thailanda, au servit drept rute alternative pentru ca mărfurile chineze să ajungă în SUA.
Joi, la Yiwu, centrul de export al Chinei, întreprinderile păreau nepăsătoare față de impactul noilor tarife americane, din cauza percepției că concurenții lor de peste mări nu vor obține un avantaj, a declarat Cameron Johnson, partener senior la firma de consultanță Tidalwave Solutions, cu sediul în Shanghai.
El a subliniat că, anterior, SUA și-au concentrat măsurile comerciale pe forțarea companiilor să elimine China din lanțurile lor de aprovizionare și să se orienteze către alte țări. Dar producătorii chinezi s-au extins în străinătate în paralel cu această diversificare, a spus el.
„Realitatea este că aceasta [noua politică tarifară a SUA] oferă, în esență, cea mai mare parte a Asiei și Africii Chinei, iar SUA nu este pregătită”, a declarat Johnson. El se așteaptă ca China să nu îngreuneze inutil lucrurile pentru întreprinderile americane care operează în țară și, în schimb, să încerce mai mult să construiască alte relații comerciale.
De la încheierea primului mandat de patru ani al lui Trump, la începutul anului 2021, China și-a sporit atât de mult comerțul cu Asia de Sud-Est, încât regiunea este acum cel mai mare partener comercial al Beijingului, urmată de Uniunea Europeană și apoi de SUA.
Cele 10 state membre ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) s-au alăturat Chinei, Japoniei, Coreei de Sud, Australiei și Noii Zeelande în formarea celui mai mare bloc de liber schimb din lume – Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător (RCEP) – care a luat ființă la începutul anului 2022. SUA și India nu sunt membre ale RCEP.
„Țările membre ale RCEP vor adânci în mod natural legăturile comerciale între ele”, a declarat Yue Su, economist principal, China, la Economist Intelligence Unit, într-o notă de joi.
„Acest lucru se datorează în parte și faptului că economia Chinei va rămâne probabil cea mai stabilă – sau cel puțin printre cele mai stabile în termeni relativi, având în vedere angajamentul ferm al guvernului față de obiectivele sale de creștere și disponibilitatea sa de a implementa măsuri de politică fiscală atunci când este necesar”, a spus ea.
Incertitudinile persistă
Măsura în care toate țările vor fi lovite cu tarife săptămâna aceasta rămâne incertă, deoarece se așteaptă ca Trump să folosească taxele ca tactică de negociere, în special cu China.
El a declarat săptămâna trecută că SUA ar putea reduce tarifele impuse Chinei pentru a ajuta la încheierea unui acord pentru ByteDance, cu sediul la Beijing, privind vânzarea operațiunilor TikTok din SUA.
Dar nivelul noilor tarife asupra Chinei a fost mai rău decât se așteptau mulți investitori.
„Spre deosebire de unele dintre previziunile optimiste ale pieței, nu ne așteptăm la un mare târg bilateral SUA-China”, a declarat joi Ting Lu, economist-șef pentru China la Nomura, într-o notă.
„Ne așteptăm ca tensiunile dintre aceste două megaeconomii să se agraveze semnificativ”, a spus el, „mai ales că China a făcut pași mari în sectoarele de înaltă tehnologie, inclusiv AI și robotică”.