Un oraș bulgăresc a fost invadat de turiști români după intrarea în Schengen

Redacția apr. 13, 2025 0 comentarii 1024 vizualizări
bulgaria giurgiu politia de frontiera1630423567241-giurgiupodbulgaria-S4 Sursa foto: Poliția de Frontieră

Presa franceză scrie că tot mai mulți români trec granița la bulgari nu doar pentru produse mai ieftine, dar și pentru a-și petrece timpul liber împreună cu familiile, ca efect al intrării celor două țări în spațiul Schengen.

De când România și Bulgaria au aderat pe deplin la spațiul Schengen, fiind eliminate controalele de frontieră care consumau timp, fluxul de trafic a crescut semnificativ. Un călător, care s-a prezentat doar ca fiind Cristian, conduce 75 de kilometri la sud de București către Ruse pentru a-și face provizii de țigări sau parfumuri „mai ieftine”.

„Cu Schengen e mai rapid: nu mai stăm la cozi pentru verificarea actelor”, a spus el, sprijinit de Mustang-ul său albastru, potrivit France24, care citează AFP.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În weekenduri, un șir lung de mașini, majoritatea cu numere de înmatriculare românești, traversează podul către orașul bulgăresc, iar turiști care vin aici stimulează economia locală.

Circa 160.000 de mașini au trecut granița la Giurgiu între ianuarie și martie 2025, comparativ cu 128.000 în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor autorităților române citate de France24.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Meniuri în limba română

Odată cu boom-ul turistic din Ruse, al cincilea oraș ca mărime din Bulgaria a început să se adapteze noii clientele. Restaurantele au meniuri în limba română la personal bilingv.

Orașul, cu 125.000 de locuitori, cunoscut și sub numele de „mica Vienă”, este renumit pentru amestecul său eclectic de arhitectură, de la stilul neo-baroc până la clădiri din epoca comunistă. În fața unui restaurant popular din piața centrală a orașului, un cuplu tânăr din Giurgiu aștepta răbdător la o coadă lungă.

„Acum e mai ușor să venim. Ne place mult locul ăsta, e unul dintre preferatele noastre”, a spus Claudia Bădărău, o profesoară de 43 de ani, care stătea alături de partenerul ei, Bogdan.

Integrarea completă în zona Schengen, care numără acum 29 de țări, a avut „un impact pozitiv asupra orașului, pentru că sunt mult mai mulți turiști”, a declarat managerul de restaurant Todor Ratsov pentru AFP. „Avem destul de mulți turiști români, mai ales datorită accesului facil”, a adăugat el, precizând că „90% din meniurile lui” sunt acum în limba română.

Potrivit lui Adrian Nikolov, economist senior la think-tank-ul Institutul pentru Economie de Piață din Sofia, „efectul este aproape exclusiv legat de turism”. Pe termen lung, a adăugat el, va fi interesant de evaluat impactul asupra cifrei de afaceri a hotelurilor și restaurantelor.

Creat în 1985, spațiul Schengen include 25 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein, și permite celor peste 400 de milioane de oameni să călătorească liber în interiorul zonei.

România și Bulgaria au așteptat cu frustrare timp de 13 ani pentru a adera complet și în cele din urmă au fost acceptate pe 1 ianuarie, după ce Austria a renunțat la amenințarea cu veto-ul din cauza preocupărilor privind migrația.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.