Românii din diaspora vin în vacanță în România de Paște, dar își optimizează cheltuielile și nu mai aleg Priority sau bagaj de cală

Avion, Oameni în avion, Destinații Sursa: Pixabay

România se menţine şi anul acesta în topul destinaţiilor spre care se va zbura de Paşte, semn că diaspora revine acasă de sărbători, preţul mediu al unui bilet de avion dus-întors în această perioadă fiind 246 de euro, în creştere cu 14% faţă de 2024, potrivit unei analize realizate de Vola, companie aeriană, transmite Agerpres.

Circa 64% dintre rezervări au fost făcute pentru o singură persoană şi cele mai multe bilete au avut ca destinaţie România, ceea ce confirmă că mulţi români care locuiesc în străinătate aleg să revină acasă de Paşte. În topul oraşelor spre care aceştia vor zbura se regăsesc Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, conform studiului citat. 

“Paştele rămâne o perioadă aglomerată pentru călătorii, mulţi români plecaţi în străinătate alegând să se întoarcă acasă. Pe de o parte, analiza asupra călătoriilor de Paşte arată dorinţa de a veni în ţară a românilor din diaspora, care intenţionează să petreacă la destinaţie între una şi două săptămâni, şi, pe de altă parte, arată tendinţa românilor de a descoperi destinaţii noi. Cu toate că destinaţiile clasice din Europa rămân populare, oraşe precum Baku, Belgrad şi Stockholm reflectă deschiderea românilor faţă de noi destinaţii”, potrivit unui studiu realizat de Vola.ro. 

Vacanţele şcolare din Europa au convins românii din diaspora să petreacă mai mult timp acasă. Durata medie de şedere a vacanţei de Paşte este de aproximativ 10 zile, marcând o creştere faţă de anul trecut, când media era de 8 zile.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Țările cu comunităţi mari de români, precum Marea Britanie, Spania, Franţa şi Italia, au vacanţe şcolare în a doua sau a treia săptămână a lunii aprilie, iar acest lucru a contribuit la prelungirea perioadei de şedere în ţară faţă de anii anteriori, când Paştele catolic nu coincidea cu cel ortodox.

Prețul

Preţul rămâne principalul criteriu în alegerea vacanţelor, zborurile low-cost fiind opţiunea preferată pentru escapadele de Paşte.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Anul acesta, în perioada Paştelui, preţul mediu al unui bilet de avion dus-întors a fost de 246 de euro, în creştere cu 14% faţă de 2024, iar valoarea medie a unei rezervări s-a ridicat la 326 de euro.

Cel mai ieftin bilet vândut a fost de 51 de euro, pe ruta Bacău-Roma, iar cel mai scump bilet pentru plecările din România a ajuns la 712 de euro, pe ruta Bucureşti-Lisabona. În legătură cu sosirile în România, cel mai ieftin bilet a fost de 99 de euro, pe ruta Atena-Bucureşti.

„Românii care au ales să petreacă Paştele în afara ţării s-au organizat din timp, astfel au ales să-şi rezerve zborurile încă de la începutul lunii martie, pentru a profita din plin de mini-vacanţa din perioada joi – luni. Cei mai mulţi români şi-au rezervat biletele de avion cu o lună înainte de plecare, iar 30% dintre rezervări au fost făcute cu 2-3 luni în avans. Totodată, majoritatea românilor au ales opţiunile de zbor accesibile, 67% dintre pasageri au optat pentru companiile low-cost, precum Wizz Air sau Ryanair. În schimb, 18% dintre români au preferat zborurile combinate, iar 14% au ales companiile de linie, precum TAROM sau Lufthansa”, spun reprezentanţii Vola.ro.

Pe de altă parte, în ciuda sejururilor mai lungi din acest an, se observă o preocupare din ce în ce mai mare pentru optimizarea costurilor. Opţiunea de adăugare a bagajului de cală a scăzut cu 41% faţă de anul trecut, iar serviciul Priority a înregistrat o scădere cu 22%. În schimb, 8% dintre români au ales opţiunea de locuri alăturate, acest serviciu înregistrând o creştere de 23% în comparaţie cu anul 2024.

Dorința pentru călătoriile externe a rămas ridicat, iar zborurile către oraşele din Europa s-au bucurat de o cerere substanţială. Oraşe precum Bruxelles, Paris, Milano, Londra sau Roma se află şi anul acesta în topul preferinţelor românilor pentru vacanţa de Paşte. 

O noutate faţă de anii anteriori este interesul crescut pentru oraşe atipice, precum Baku, Belgrad, Kos, Stockholm, Perugia, un semn că preferinţele de călătorie ale românilor devin tot mai variate. De asemenea, în 2025 s-au remarcat şi alte destinaţii noi în topul căutărilor, precum Abu Dhabi, Istanbul său Tel Aviv. Turcia a atras atenţia călătorilor în mod special, mai ales că în curând se va împlini un an de când a devenit accesibilă românilor doar cu cartea de identitate.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.