Originar din Bacău, Ionuț Antiu a urmat un liceu cu profil mate-info, iar în 2010 a plecat la studii universitare în Lyon, Franța. Chiar în acel an, și-a găsit și primul job, la o firmă de software din apropierea Lyonului.
„În 2010 erau încă restricții pentru angajarea românilor în Franța, așa că firma a trebuit să-mi obțină un permis de ședere. Era necesar ca postul să nu fie ocupat de un francez timp de o anumită perioadă. Eu am fost olimpic la informatică aplicată în liceu, așa că aveam deja un bagaj solid de cunoștințe. M-am angajat ca programator și, în scurt timp, am devenit unul destul de respectat în echipă”, povestește Ionuț Antiu.
Compania pentru care lucra dezvolta software pentru bănci și firme de asigurări. În timpul liber, Ionuț și-a urmat pasiunea: a creat o aplicație de muzică ce permitea utilizatorilor să-și încarce colecțiile MP3 în cloud și să le asculte de oriunde – de pe telefoane, computere sau din browser.
„Întotdeauna m-a atras ideea de a construi aplicații. Calculatorul era pentru mine un loc în care puteam crea și recrea lucruri, fără limitările lumii fizice. Îmi doream să fac ceva util nu doar pentru mine, ci și pentru alții. Eram încântat când întâlneam oameni care chiar foloseau aplicația la care lucrasem”, își amintește el.
Aplicația a fost dezvoltată înainte ca Spotify să devină un gigant. În anii 2000, majoritatea oamenilor aveau colecții de muzică în format MP3, stocate local. Sincronizarea fișierelor între dispozitive era anevoioasă.
„Trebuia să-ți conectezi constant telefonul la computer, să copiezi melodiile manual, să-ți refaci playlisturile. Ce avea aplicația mea special era faptul că sincroniza automat între dispozitive. Aveai o bibliotecă unică în cloud, identică pe mobil și desktop. Orice modificare se actualiza instant”, a mai spus Antiu.

În acea perioadă, modelul Spotify era încă la început. „Oamenii nu erau siguri dacă vor să cumpere muzică sau să o închirieze. Majoritatea vânzărilor din industria muzicală veneau din descărcări, nu din abonamente. Exista și temerea – valabilă și azi – că, dacă dispare o licență, îți pierzi accesul la melodii. Cu aplicația mea, colecția era a ta, nu închiriată”.
A devenit timișorean
În 2012, Ionuț s-a mutat la Timișoara, după ce a găsit un investitor local – antreprenorul Ovidiu Șandor. „El era deja utilizator al aplicației și ne oferea constant feedback. Am început să lucrăm full-time, iar în 2013 am lansat oficial serviciul de cloud”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În 2015, aplicația a primit o investiție de 200.000 de euro din partea unui fond din Bulgaria, iar numărul utilizatorilor a crescut la 250.000, majoritatea din SUA și Europa de Vest. „Primeai gratuit 5 GB pentru muzică. Dacă aveai mai mult, plăteai un abonament – similar cu ce oferă azi Dropbox sau Google Drive”.
Totuși, pe măsură ce Spotify începea să crească, aplicația lui Antiu pierdea teren.
Munca la distanță
În 2016, Ionuț a plecat în SUA pentru a căuta o rundă mai mare de finanțare. A avut întâlniri cu investitori din San Francisco și New York. Unul dintre ei însă i-a oferit o altă oportunitate: colaborarea cu un startup care dezvolta un serviciu de cloud universal – nu doar pentru muzică, ci pentru toate tipurile de fișiere.
„Produsul lor era interesant, datele nu se mai sincronizau local, ci erau gestionate direct din cloud. Aveau deja o echipă solidă, mulți dintre ei venind de la Apple. Mi-au propus să mă alătur. Deși părea un eșec pentru aplicația mea, am văzut-o ca pe o oportunitate de învățare”, a continuat Antiu.

A început să colaboreze cu echipa din SUA încă din 2016, lucrând remote – înainte ca acest stil de lucru să devină „cool”. Mergea în State o dată la două-trei luni pentru sincronizare, dar lucra predominant din România.
„Am învățat enorm: networking, business development, cum construiești o companie dincolo de produs. În 2018, startup-ul a fost cumpărat de Western Digital pentru 100 de milioane de dolari. Am devenit parte dintr-unul dintre cei mai mari producători mondiali de stocare – HDD-uri, SSD-uri, etc.”, a mai povestit Ionuț Antiu.
Ulterior, a continuat să colaboreze cu companii din Silicon Valley. Timp de trei ani și jumătate a condus o echipă într-un alt startup, tot remote.
„Programul meu nu e clasic. Nu e de la 8 la 16. În 2016 nu aveam un model clar de urmat, așa că a fost un proces de descoperire, de testare, de adaptare. A însemnat și eforturi – călătorii frecvente, diferențe de fus orar, presiuni pe viața de familie”.

Și astăzi lucrează pentru Western Digital
După pandemie, când munca la distanță a devenit mainstream, Western Digital l-a contactat din nou. L-au dorit pentru un nou proiect: reconstrucția întregii suite de aplicații pentru consumatori.
„Practic, lucrez la aplicațiile care vin cu produsele lor – de exemplu, atunci când cumperi un HDD și trebuie să-l configurezi. Sunt Software Architect, mă ocup de partea tehnică, nu de bugete. Asta mi-a plăcut mereu: să fiu cât mai aproape de tehnologie”, a declarat Antiu.
Astăzi, Ionuț Antiu trăiește în Timișoara, unde și-a adus și părinții. Are o fetiță de patru ani și se declară mulțumit de viața lui.
„Îmi place în Timișoara, e un oraș grozav. M-am stabilit aici de 13 ani, pot să zic că sunt timișorean get-beget. Încă am hobby-uri, sunt pasionat de AI și alte proiecte experimentale. Hobby-urile îmi permit să explorez idei care, dacă nu ies, nu e nicio problemă – am învățat ceva”, a încheiat Ionuț Antiu.