Consiliul Consultativ pentru Riscuri Globale, condus de Isabel Guzman, fostul director al Administrației pentru Întreprinderi Mici din SUA, a lansat un avertisment dur pentru companii cu privire la riscurile de reputație într-o lume din ce în ce mai polarizată. Sondajul realizat în rândul a peste 100 de lideri internaționali în domeniul afacerilor publice a identificat alinierea la Elon Musk și utilizarea abuzivă a inteligenței artificiale drept principalele amenințări la adresa integrității mărcilor, transmite The Guardian.
Sondajul a arătat că aproape 30% dintre respondenți au considerat că asocierea cu Musk sau faptul de a fi vizat de acesta, în special în contextul rolului său în „Departamentul de Eficiență Guvernamentală” (Doge) al administrației Trump, reprezintă un risc semnificativ. Guzman a remarcat „omniprezența controversată a lui Musk în peisajul mediatic” și opinia publică negativă reflectată în sondaje, cum ar fi sondajul Universității Quinnipiac, care arată o dezaprobare de 60% a gestionării de către acesta a lucrătorilor federali.
„Impactul asocierii cu figuri influente în mediul puternic divizat de astăzi nu poate fi subestimat, în special în cazul unui lider profund polarizator precum… Musk”, a declarat Guzman.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Cu toate acestea, sondajul a identificat abuzul de inteligență artificială drept o amenințare și mai mare. Probleme precum „crearea de deepfakes, dezinformare, decizii părtinitoare sau aplicații lipsite de etică, care cauzează prejudicii sau manipulează percepția publică” au fost considerate ca fiind foarte susceptibile de a atrage o atenție negativă. „Inteligența artificială, dacă nu este înțeleasă sau gestionată în companii, poate avea un efect de antrenare incredibil, care poate să nu fie reversibil”, a avertizat un membru al consiliului.
Al treilea risc major identificat a fost reducerea inițiativelor privind diversitatea, echitatea și incluziunea (DEI). Au fost evidențiate eforturile agresive ale administrației Trump de a elimina programele DEI, exemplificate prin reducerea finanțării pentru Harvard.
Practicile anticoncurențiale și acuzațiile de defăimare au completat primele cinci riscuri.
„Aceste date nu sunt doar cifre; ele indică provocările complexe de comunicare cu care se confruntă organizațiile în mod constant”, a concluzionat Guzman. Ea a prezis că amenințările la adresa reputației se vor intensifica probabil.