Un cercetător în inteligența artificială a lansat un start-up care vrea să înlocuiască toți muncitorii umani

AI, Om; AI VS Om, Inteligență Artificială, înlocuire Sursa: Pixabay

Tamay Besiroglu, cercetător în domeniul inteligenței artificiale, lansează Mechanize, un startup menit să înlocuiască toți muncitorii umani de pretutindeni, conform publicației TechCrunch. 

„Exact ce mi-am dorit de ziua mea de naștere: o criză de comunicare”, spune un director de la institutul de cercetare pe platforma X. 

Mechanize a fost lansat joi prin intermediul unei postări pe X de către fondatorul său, celebrul cercetător în domeniul inteligenței artificiale Tamay Besiroglu. El menționează că scopul startup-ului este „automatizarea completă a tuturor lucrărilor” și „automatizarea completă a economiei.

Startup-ul lucrează pentru a înlocui fiecare lucrător uman cu un robot agent AI. Startup-ul dorește să furnizeze datele, evaluările și mediile digitale pentru a face posibilă automatizarea oricărui loc de muncă.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Besiroglu a calculat piața totală adresabilă a Mechanize prin agregarea tuturor salariilor pe care oamenii le primesc în prezent.

Besiroglu a precizat pentru TechCrunch, că „accentul nostru imediat este într-adevăr pe munca cu gulere albe”, mai degrabă decât pe locurile de muncă manuale care ar necesita robotică. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

La fel se întâmplă și cu Mechanize. Fondatorul și organizația lui non-profit, Epoch, sunt criticați pe X după ce a făcut anunțul.

„Respect enorm pentru munca fondatorilor de la Epoch, dar sunt trist să văd acest lucru. Automatizarea majorității muncii umane este într-adevăr un premiu uriaș pentru companii, motiv pentru care multe dintre cele mai mari companii de pe Pământ îl urmăresc deja. Cred că va fi o pierdere uriașă pentru majoritatea oamenilor”, spune utilizatorul X Anthony Aguirre

În decembrie, Epoch a dezvăluit că OpenAI a sprijinit crearea unuia dintre benchmark-urile sale AI, pe care producătorul ChatGPT l-a folosit apoi pentru a-și prezenta noul model o3. Utilizatorii rețelelor de socializare au considerat că Epoch ar fi trebuit să fie mai sinceră cu privire la această relație.

Besiroglu spune că Mechanize este susținută de Nat Friedman și Daniel Gross, Patrick Collison, Dwarkesh Patel, Jeff Dean, Sholto Douglas și Marcus Abramovitch. Friedman, Gross și Dean nu au răspuns solicitării TechCrunch de a comenta.

Cum sunt afectați oamenii?

Besiroglu susține, în fața contestatarilor, faptul că agenții vor face toată munca și vor îmbogăți oamenii, nu îi vor sărăci, prin „creștere economică explozivă”. 

„Automatizarea completă a muncii ar putea genera o mare abundență, standarde de viață mult mai ridicate și noi bunuri și servicii pe care nici nu ni le putem imagina astăzi”, a declarat el pentru TechCrunch.

Pe de altă parte, această perspectivă optimistă trece cu vederea că, dacă oamenii nu au locuri de muncă, nu vor avea veniturile necesare pentru a cumpăra toate lucrurile pe care le produc agenții AI, potrivit TechCrunch. 

Besiroglu spune că salariile oamenilor într-o lume automatizată de inteligența artificială ar trebui de fapt să crească, deoarece acești lucrători sunt „mai valoroși în rolurile complementare pe care inteligența artificială nu le poate îndeplini”.

„Chiar și în scenariile în care salariile ar putea scădea, bunăstarea economică nu este determinată exclusiv de salarii. Oamenii primesc de obicei venituri din alte surse, cum ar fi chirii, dividende și ajutoare sociale guvernamentale”, spune Besiroglu.

În cazul în care fiecare lucrător uman are o echipă personală de agenți care îl ajută să producă mai mult, ar putea rezulta o abundență economică. Besiroglu consideră că de la un an de la apariția agenților AI, aceștia nu funcționează foarte bine, potrivit TechCrunch. 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.