Marile companii americane din România avertizează că investițiile urmează încrederea: Direcțiile pro-UE, pro-NATO, pro-SUA și pro-OCDE nu sunt negociabile / „Nu mai putem amâna reformele reale, dar reconfigurarea fiscală trebuie distribuită echitabil / Sectorul privat nu mai poate fi singurul care suportă nota de plată”

Redacția mai 9, 2025 0 comentarii 14691 vizualizări
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425 Foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Marile companii americane din România reunite în Camera de Comerț Americană în România – AmCham România avertizează că investițiile urmează încrederea și reforma și că direcțiile pro-UE, pro-NATO, pro-SUA și pro-OCDE nu sunt negociabile. Membrii AmCham mai transmit că România nu mai poate amâna reformele reale, dar că reconfigurarea fiscală trebuie distribuită echitabil, așa că sectorul privat nu mai poate fi singurul care suportă și această notă de plată”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

AmCham a lansat vineri un apel la responsabilitate și dialog pentru redresarea economică a României, în cadrul căruia a subliniat: „Investițiile urmează încrederea. Încrederea urmează reforma”.

În contextul turbulențelor economice acumulate în ani și accentuate până la cote de avarie de perioada electorală extinsă, Camera de Comerț Americană în România – AmCham România, face apel la responsabilitate și dialog pentru a preveni deprecierea ireversibilă a încrederii investitorilor în România.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În numele celor 600 de membri – companii americane, internaționale și românești active în 32 de sectoare economice, cu o contribuție de 20% la PIB-ul României, Camera de Comerț Americană în România – AmCham România reafirmă prioritățile le-a susținut în mod constant în consultările cu decidenții, precum și în dialogul cu candidați la alegerile prezidențiale.

Conform AmCham, prioritarea zero a României este redresarea economică și echilibrarea macro-bugetară. „Alegerile trec, dar economia trebuie să rămână în picioare. România se confruntă cu crize suprapuse de câțiva ani, care au generat presiuni bugetare uriașe, climat investițional deteriorat considerabil, iar perspectiva retrogradării la categoria țărilor nerecomandate pentru investiții (junk) este mai aproape ca niciodată”, arată Camera de Comerț.

AmCham subliniază că „suntem într-un punct în care nu mai putem amâna reformele reale” și că România nu își permite să piardă fondurile europene. Totodată, formațiunea arată că finanțarea economiei și ieșirea din criză depind de capacitatea de a atrage și utiliza fondurile PNRR.

„Pentru a evita o destabilizare mai profundă a economiei, înțelegem că urmează o reconfigurare fiscală care trebuie însă distribuită echitabil. Sectorul privat a resimțit acut aceste șocuri, le-a absorbit, dar nu mai poate fi singurul care achită și această notă de plată”, mai atrage atenția AmCham.

AmCham mai transmite că, în anul 2025 sectorul privat și societatea așteaptă ca România, prin deciziile și liderii săi, să dea dovadă că este un membru matur al Uniunii Europene, un aliat de încredere în cadrul NATO, un partener credibil în relația strategică cu Statele Unite, un pilon de stabilitate în regiune, un candidat serios la statutul de membru al OECD. Aceste direcții nu sunt negociabile.

„În contextul dezbaterilor electorale în derulare, în linie cu abordarea apolitică asumată de-a lungul celor 32 de ani, Camera de Comerț Americană în România – AmCham Romania, rămâne o voce echidistantă a comunității de afaceri și nu face recomandări legate de opțiunile de vot.

Indiferent de configurația viitoare a puterii politice, considerăm însă esențial ca liderii politici să se angajeze, fără întârziere, într-un dialog autentic cu sectorul privat pentru stabilizarea și redresarea economiei”, conchid reprezentanții AmCham.

Camera de Comerț Americană în România – AmCham Romania reunește în prezent 600 de companii americane, internaționale și românești cu investiții cumulate de peste 30 miliarde de dolari în România. Companiile membre AmCham asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă și generează o cifră de afaceri cumulată de peste 65 miliarde de euro. Membrii AmCham Romania activează în 32 de sectoare economice.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.