Antreprenor cu valoare adăugată. Borseta care a transformat o nevoie personală într-o afacere locală de succes. Povestea Ramonei Manea, tânăra care a cusut primul accesoriu BUMbagR într-o garsonieră

Ramona Manea BUMbagR Sursa foto: Arhivă personală

O borsetă cusută într-o garsonieră a devenit începutul unei povești antreprenoriale care durează de peste un deceniu. Fără investitori, fără strategii de marketing sofisticate, fără echipe extinse — doar cu o idee simplă, muncă susținută și convingerea că produsul merită să existe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Aceasta este povestea Ramonei Manea, fondatoarea BUMbagR, un brand 100% românesc, născut din pasiune și crescut cu răbdare.

A început în urmă cu 13 ani cu o borsetă cusută pentru ea însăși, fără planuri de business. În primul an, veniturile au fost aproape inexistente, iar primele comenzi — făcute la cerere — au fost oferite gratuit. La câțiva ani după lansare, încheia anul cu vânzări de circa 10.000 lei. Astăzi, BUMbagR are o capacitate lunară de producție de până la 600 de borsete, iar pentru 2024 estimează o cifră de afaceri de 200.000 lei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Totul a început cu o nevoie personală

În 2012, Ramona avea nevoie de o borsetă. Nu găsea nimic care să-i placă în magazine, așa că a decis să-și facă singură una. A postat rezultatul pe Facebook, fără vreo intenție comercială. Spre surprinderea ei, prietenii au început să-i ceară una la fel. A acceptat provocarea și a produs câteva borsete, lucrate de mână, într-un colț al garsonierei. Nu avea mașini profesionale, nu avea furnizori stabili, dar avea o idee care „se cerea” mai departe.

borseta-BUMbagR
Sursa foto: BUMbagR

Îmi doream un brand de streetwear, însă succesul borsetei m-a impulsionat să transform acest item într-un brand și, ulterior, într-o afacere”, povestește Ramona Manea pentru Economedia.

Ani la rând, atelierul a fost chiar garsoniera în care locuia. La început, a cusut pe o mașină de uz casnic. Apoi, când comenzile au crescut, a reinvestit fiecare leu în utilaje profesionale. Acum are o cameră dedicată în propria casă, transformată complet în atelier — cu spațiu de lucru, rafturi cu materiale, mese de croit, utilaje performante. Astăzi, Ramona Manea poate produce până la 600 de borsete pe lună, deși volumul real variază în funcție de sezon și tipul de client. Are perioade aglomerate vara, când cresc comenzile de la companii, dar și luni mai liniștite, pe care le folosește pentru a crea noi modele sau pentru a lucra la branding.

„În anul 2017 mi-am dat seama că micul atelier începe să prindă volum și nu mai încăpeam într-o garsonieră. M-am mutat la casa unde aveam o cameră doar pentru atelier, de 100 mp. Tot în perioada 2017 – 2018 am mai achiziționat câteva utilaje, iar producția a început să fie mai rapidă. Mi-am ușurat procesul de manufacturare și puteam produce de două ori mai mult volum față de 2016”, ne explică antreprenoarea.

Fără compromisuri: totul se face în România

Unul dintre principiile brandului BUMbagR este producția locală, asumată până la capăt. De la materiale și până la etichete și ambalaje, totul este realizat în România. În plus, pentru comenzile corporate care depășesc capacitatea personală, Ramona Manea lucrează doar cu ateliere locale.

„De obicei, externalizez doar în cazul comenzilor personalizate pentru corporații. Capacitatea lunară de producție este de aproximativ 600 de bucăți de borsete, atunci când le produc eu exclusiv. În ceea ce privește capacitatea anuală, aceasta ar fi în jur de 7.000 de bucăți, dar aceste cifre sunt estimări ale capacității de producție, nu ale volumului efectiv de comenzi.”

borseta-BUMbagR
Sursa foto: BUMbagR

De cele mai multe ori, start-up-urile nu prind contur fără bugete serioase de promovare, însă BUMbagR pare o excepție. Vizibilitatea a venit organic — prin postările fondatoarei, prezența în lumea designului, recomandări venite direct de la clienți și colaborări cu agenții de publicitate.

„În 2014, mi-am deschis PFA-ul la cererea agențiilor de publicitate. Deși îmi doream un business în domeniul fashion-ului și croitoriei, nu mă așteptam ca acest pas să se întâmple atât de repede. În 2012, am început o pagină de Facebook cu borsetele, dar la început era mai mult un challenge personal. Îmi doream un brand de streetwear, însă succesul borsetei m-a impulsionat să transform acest item într-un brand și, ulterior, într-o afacere. Când agențiile de publicitate au realizat că pot personaliza borseta cu logo-ul sau grafica clientului, vânzările mele au crescut semnificativ. A fost o perioadă în care am fost forțată să fac acest switch, iar în 2019 am transformat PFA-ul în SRL pentru a putea gestiona mai bine afacerea”, își amintește Ramona Manea.

borseta-BUMbagR
Sursa foto: BUMbagR

Chiar și site-ul oficial a fost lansat relativ târziu, în 2017, dar a adus o vizibilitate nouă. Vânzările online au crescut rapid, iar până în 2019 erau și zece comenzi pe zi. Pandemia a încetinit ritmul, dar antreprenoarea nu a renunțat.

„Din păcate, în 2019, din cauza pandemiei, vânzările au scăzut semnificativ, iar multe corporații au redus bugetele pentru publicitate, ceea ce a afectat mult afacerea. Din 2019 până în 2024, vânzările s-au redus la aproximativ 10-30 de borsete pe lună, dar abia anul acesta economia începe să se regleze, iar corporațiile au revenit cu bugete mai mari”, explică Ramona Manea pentru Economedia.

Cine cumpără borsetele BUMbagR

borseta-BUMbagR
Sursa foto: BUMbagR

Clientul tipic s-a schimbat de mai multe ori în cei 13 ani de existență. La început, era tânărul urban, interesat de un look cool și de produse locale. Apoi au apărut clienții corporate. Antreprenoarea spune că este dificil să definești un profil clar al clientului BUMbagR, deoarece acesta se schimbă des, fiind influențat de tendințele din modă, valorile morale, situația economică globală, dar și de pasiunile sau obiceiurile personale. Toți acești factori influențează comportamentul de cumpărare. De-a lungul timpului, a observat multe schimbări în modul în care consumatorii se raportează la produse. După pandemie, oamenii au devenit mai atenți și mai selectivi în alegerile lor.

„Astăzi, pentru a-i convinge să revină și să cumpere din nou, este esențial ca produsul oferit să fie de calitate superioară și să răspundă nevoilor lor zilnice, aducând un plus de valoare reală”, spune antreprenoarea.

Un business construit fără datorii

borseta-BUMbagR
Sursa foto: BUMbagR

BUMbagR este o afacere construită exclusiv din resurse proprii. Ramona Manea nu a apelat niciodată la credite, granturi sau investitori. A explorat opțiuni de finanțare, însă recunoaște că lipsa unei educații financiare a fost un obstacol. Nu vrea să facă pasul înainte decât atunci când știe exact ce presupune.

„Recunosc că, în acest moment, prudența joacă un rol important în deciziile mele, deoarece sunt conștientă de responsabilitatea pe care o presupune scalarea unui business. Cu toate acestea, consider că este o zonă în care îmi doresc să evoluez și să învăț mai mult, pentru ca pe viitor să pot lua decizii informate privind finanțarea și dezvoltarea afacerii”, afirmă Ramona Manea.

Deși borseta rămâne produsul central, ea spune că lucrează acum la extinderea gamei. Una dintre cele mai mari provocări din industria accesoriilor urbane, în acest moment, este competiția cu platformele internaționale de tip fast fashion sau cu prețuri foarte scăzute, cum sunt Temu sau lanțurile din grupul Inditex, explică antreprenoarea. Acestea setează un standard bazat pe volum și cost redus, care poate pune presiune pe producătorii locali.

„Cu toate acestea, în prezent nu mă poziționez în competiție directă cu aceste entități, deoarece publicul meu țintă este diferit. Dacă economia va suferi un declin major, este posibil ca această competiție să devină mai directă, în contextul în care comportamentul de consum se va schimba. Totuși, brandul meu se adresează consumatorilor care înțeleg importanța susținerii economiei locale, care apreciază calitatea, unicitatea și respectul pentru meșteșugul realizat cu pasiune. După 13 ani de activitate pe piață, mă bucur de o notorietate consolidată, iar acest lucru contribuie la fidelizarea clienților existenți și atragerea unora noi, într-un flux constant”, a precizat Ramona Manea.

 

borseta-BUMbagR
Sursa foto: BUMbagR
borseta-BUMbagR
Sursa foto: BUMbagR
borseta-BUMbagR
Sursa foto: BUMbagR
borseta-BUMbagR
Sursa foto: BUMbagR

Prin campania „Antreprenor cu valoare adăugată”, Economedia promovează ideile de afaceri care îi inspiră pe antreprenorii români să dezvolte și să vândă produse fabricate parțial sau total pe plan local, sub branduri proprii.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.