Marea Britanie și Uniunea Europeană au convenit o resetare istorică a relațiilor post-Brexit, după un „progres de ultim moment” în negocierile nocturne care au precedat summitul de luni de la Londra, au declarat oficiali de ambele părți, scrie Financial Times.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Marea Britanie a fost de acord să își deschidă apele teritoriale pentru ambarcațiunile UE timp de încă 12 ani, o mișcare ce va fi criticată de opoziția conservatoare, conform unor oficiali de la Bruxelles.
În schimb, premierul britanic Sir Keir Starmer a obținut un acord care va elimina o mare parte din birocrația ce afectează exporturile britanice de produse agricole și din pescuit, către cea mai mare piață de desfacere a Regatului Unit, fiind un avantaj economic mult dorit în cadrul acestor discuții de „resetare”.
Trei diplomați europeni au confirmat că Bruxelles-ul a renunțat la cererea de a lega durata acordului agroalimentar de cel privind pescuitul, în timp ce oficialii britanici au confirmat că s-a ajuns la un acord privind ambele aspecte.
Ambele părți au fost implicate în negocieri intense peste noapte asupra detaliilor cheie ale noii relații, inclusiv în ceea ce privește pescuitul, comerțul alimentar și formularea referitoare la o posibilă schemă de mobilitate pentru tineri.
Starmer a susținut că cele două părți ar trebui să continue discuțiile cu privire la această schemă, mai degrabă decât să facă angajamente concrete la summitul de la Londra.
„A existat un progres de ultim moment, aseară,” a declarat un oficial britanic.
Ambasadorii celor 27 de state membre s-au întâlnit luni dimineață pentru a aproba pachetul, în timp ce liderii instituțiilor europene se îndreptau spre Londra pentru a-l valida oficial.
Ambele părți au convenit că ar trebui „să lucreze în direcția” unei scheme de mobilitate pentru tineri, urmând ca detaliile să fie negociate în lunile următoare, potrivit diplomaților europeni.
Starmer a insistat că această schemă nu reprezintă „libera circulație” și că respectă liniile roșii stabilite în negocieri, care exclud orice revenire în piața unică sau uniunea vamală.
Negocierile din ultimul moment au avut loc înaintea summitului de luni dimineață de la Lancaster House, când ambele părți vor semna un parteneriat în domeniul securității și apărării, care va constitui elementul central al noii relații.