Piaţa de energie se va liberaliza de la 1 iulie, iar sprijinul statului urmează să fie direcţionat către consumatorii vulnerabili, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate. Sprijinul de la stat ar putea ajunge și la 1 miliard de euro pe an.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“De la 1 iulie expiră schema de compensare – plafonare şi sprijinul statului va fi direcţionat către consumatorii vulnerabili. Acesta este planul. Noi lucrăm pe mai multe scenarii şi angajamentul este acelaşi: să nu lăsăm niciun român în urmă. În prezent, sunt 250.000 de gospodării care beneficiază de suplimentul de energie. (…) Împreună cu Ministerul Muncii, am lucrat pe trei scenarii, cu o anvelopă bugetară aferentă la fiecare, în care pragul de venit minim creşte între 29% faţă de nivelul actual şi 90%. Suma necesară de la bugetul de stat este cuprinsă între 300 milioane de euro şi 1 miliard de euro, pe an, în funcţie de scenariul ales. Urmează să discutăm cu Ministerul Finanţelor”, a menţionat Sebastian Burduja, la evenimentul Energy Expo 2025, transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, Ministerul Energiei a propus subvenţionarea unui număr de 6 milioane de consumatori, în condiţiile în care pe piaţa de electricitate sunt, în total, aproximativ 9 milioane de consumatori.
“Este scenariul cel mai ambiţios şi, deocamdată, este doar un scenariu de lucru”, a adăugat ministrul.
În prezent, prețurile la energie și gaze sunt plafonate la clientul final din 2022 .De exemplu, la gaze, un client casnic plătește maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus).
Liberalizarea pieței energiei va avea loc la 1 iulie 2025, iar cea a gazelor, de la 1 aprilie 2026.
La energie electrică, un client casnic plătește maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus) pentru un consum de până la 100 kWh inclusiv și maximum 0,80 lei/kWh (TVA inclus) pentru consum cuprins între 100,01 și 255 kWh. Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh. Și pentru firme, prețurile sunt plafonate în mod similar.
După 1 iulie, prețurile ar putea ajunge la 1,4 – 1,5 lei/kWh, potrivit ofertelor de la mai mulți furnizori.
Președintele ANRE a declarat marți, 29 aprilie 2025, pentru Hotnews.ro că energia electrică ar trebui să aibă prețuri, după 1 iulie, de 1-1,10 lei/kWh, în factură, pe baza nivelului prețurilor de acum din piața de energie. La momentul respectiv, doar Hidrolectrica avea asemenea prețuri în ofertă, restul furnizorilor având prețuri mai mari.