Câștigurile nete anuale variază considerabil în Europa, arată o analiză Euronews.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Este posibil ca salariile brute să nu fie cea mai eficientă măsură pentru compararea țărilor europene, deoarece impozitul pe venitul persoanelor fizice și contribuțiile la asigurările sociale ale angajaților variază foarte mult. De asemenea, unele țări oferă un sprijin mai generos familiilor cu copii. Prin urmare, câștigurile anuale nete constituie un indicator mai util pentru comparație.
Așadar, care țări europene oferă cele mai mari câștiguri medii nete? Unde câștigă oamenii cel mai mult în medie în Europa?
Câștigurile nete anuale diferă semnificativ în Europa, chiar și atunci când sunt ajustate în funcție de puterea de cumpărare, conform Eurostat. În 2024, în UE, câștigurile nete anuale au variat de la 11.074 de euro în Bulgaria la 50.410 de euro în Luxemburg. Media UE a fost de 29.573 de euro.
Aceste cifre se aplică unei persoane singure fără copii care câștigă 100% din câștigul mediu. Alte opțiuni sunt discutate mai jos.
Câștiguri maxime în afara UE
Având în vedere datele disponibile pentru trei țări din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) și pentru Turcia, țară candidată la UE, cea mai mare cifră se ridică la 85.631 de euro în Elveția, urmată de 57 573 de euro în Islanda. Norvegia se află, de asemenea, pe locul cinci, cu 47.232 de euro, ceea ce indică dominanța țărilor din afara UE în ceea ce privește câștigurile nete.
Alte țări nordice înregistrează, de asemenea, performanțe bune. Danemarca (43.913 euro), Finlanda (36.877 euro) și Suedia (36.147 euro) se situează peste media UE.
Țările din Europa de Vest și de Nord conduc în cadrul UE. După Luxemburg, Țările de Jos (47.892 de euro) și Irlanda (46.208 de euro) raportează cele mai mari câștiguri nete dintre statele membre ale UE.
Europa de Sud și de Est rămâne în urmă
Țările din Europa de Sud, precum Italia (24.797 de euro), Spania (24.571 euro) și Grecia (18.709 de euro) se situează semnificativ sub media UE. Statele membre estice precum România (12.655 euro), Bulgaria (11.074 de euro) și Ungaria (13.883 de euro) raportează cele mai mici venituri nete din bloc. Turcia (11.440 EUR) se situează chiar deasupra Bulgariei în ceea ce privește câștigurile nete.
România ocupă locul 29, dacă sunt incluse și țările europene din afara UE. În clasementul UE, este pe locul 26.
Germania conduce în grupul celor patru mari state membre; Italia și Spania sunt sub media UE
Câștigurile nete pentru cele mai mari patru economii ale UE sunt următoarele: Germania conduce cu 39 594 de euro, urmată de Franța cu 32.354 EUR. Italia (24 797 de euro) și Spania (24.571 de euro) se situează mult sub media UE.
Ajustate în funcție de standardele puterii de cumpărare (PPS – purchasing power standard), câștigurile anuale nete au variat de la 16.784 în Slovacia la 40.948 în Țările de Jos, media UE fiind de 28 906.
Diviziunea Est-Vest în ceea ce privește puterea de cumpărare
Atunci când sunt incluse țările din afara UE, Elveția conduce cu o marjă semnificativă, cu 48.331 PPS, urmată de Norvegia, cu 38.712 PPS, situându-se pe locul al treilea după Țările de Jos. Luxemburg (37.630 PPS) și Austria (37.359 PPS) completează top cinci.
Datele indică o diferență între Est și Vest în ceea ce privește puterea de cumpărare, majoritatea țărilor estice, baltice și balcanice înregistrând performanțe inferioare.
În acest clasament, și cu țările din afara UE, România urcă până pe locul 20. Iar în clasamentul UE, este pe poziția 17.
Portugalia este o situație aparte: din punct de vedere geografic este occidentală, dar din punct de vedere economic este grupată cu țările estice în ceea ce privește puterea de cumpărare, cu un nivel al PPS sub 20.000.
Puterea de cumpărare reduce decalajul, dar persistă
În termeni nominali, există o disparitate semnificativă în ceea ce privește câștigurile anuale nete între țările UE. Diferența dintre cea mai mare și cea mai mică – Luxemburg și Bulgaria – este de peste 4,5 ori. Cu toate acestea, ajustată în funcție de standardele puterii de cumpărare (SPC), această diferență se reduce la 2,4 ori, între Slovacia și Țările de Jos.
Dintre cele „patru mari” economii ale UE, Germania este singura cu un nivel al SPP peste media UE.