Polonia își consolidează în mod semnificativ capacitățile militare în domeniul vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) prin înființarea unei forțe dedicate dronelor și achiziționarea istorică a 10.000 de drone kamikaze Warmate de la compania locală de apărare WB Group. Totodată, România începe producția locală de drone și vrea să folosească fondurile din planul european ReArm Europe pentru echiparea propriilor forțe armate cu UAV-uri, transmite publicația Defense News.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Investiția substanțială făcută de Polonia, cu livrări programate până în 2035, reflectă lecțiile învățate din conflictul în curs din Ucraina, unde dronele s-au dovedit a fi o componentă esențială a războiului modern. După cum a declarat viceprim-ministrul și ministrul apărării al Poloniei, Władysław Kosiniak Kamysz, „Este o investiție pe scară largă – 10.000 de drone Warmate devin realitate”.
WB Group și-a extins portofoliul de UAV-uri pentru a include sisteme avansate, precum Warmate 20 și Warmate 50, cu rază de acțiune extinsă. Remigiusz Wilk, șeful departamentului de comunicare al WB Group, a subliniat interesul crescând pentru capacitățile fără pilot din Europa de Est, menționând că „dronele sunt considerate acum o măsură importantă de protecție pentru soldați”.

El a explicat în continuare că dronele oferă o protecție crucială, afirmând: „Cu cât îndepărtăm mai mult soldații de pe câmpul de luptă și îi înlocuim cu drone, cu atât sunt mai în siguranță”.
WB Group își extinde, de asemenea, facilitățile de producție pentru a satisface cererea internațională în creștere, furnizând drone țărilor din Europa și Asia, inclusiv Ucrainei, din 2015.
Pe lângă munițiile de tip kamikaze, Forțele Aeriene ale Poloniei vor încorpora și drone mai mari, dovadă fiind achiziționarea dronelor MQ-9B Sky Guardian.
Investițiile României în drone militare
Vecina România acordă, de asemenea, prioritate integrării dronelor în armată. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat intenția de a utiliza fonduri UE semnificative din planul ReArm Europe pentru achiziționarea de drone pentru armata română.
Această inițiativă vizează stimularea cheltuielilor și capacităților de apărare ale UE.
România speră că creșterea producției interne de drone nu numai că va spori capacitățile militare fără pilot, ci va permite și producătorilor locali să-și exporte produsele, Ivan subliniind potențialul unei producții anuale substanțiale: „Când ai o linie de producție care poate fabrica până la 3.500 de drone pe an, nu vom produce doar pentru armata română”.

Economedia a relatat în exclusivitate că la Carfil Brașov a fost dezvoltat modelul „Spectre”, prima dronă militară românească gândită din start cu capabilități ofensive, în parteneriat cu americanii de la Periscope Aviation. Acesta este un model kamikaze, conceput pentru a ataca ținte terestre, dar poate fi folosit și în misiuni de vânătoare de vehicule aeriene.
Totodată, publicația noastră soră din domeniul auto-tech TechRider a relatat în exclusivitate că primele două drone care vor intra în producție în România, în acest an, sunt „Sirin” și „Cuda”, modele de recunoaștere cu rezistență mare la bruiaj.