Angajați din toată țara ai ANAF și ai Ministerului de Finanțe au declanșat, luni un protest spontan din cauza unor nemulţumiri de ordin salarial, în urma măsurilor fiscale care le reduc veniturile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

UPDATE 14.02 Aproximativ 40 de angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sibiu au participat luni, la amiază, la un protest spontan în faţa sediului instituţiei, exprimându-şi nemulţumirea faţă de intenţia de plafonare a sporului de condiţii vătămătoare de muncă, care înseamnă în prezent în medie peste 700 de lei net, transmite Agerpres.

„Suntem în jur de 40 la protest, în total avem 220 de membri la nivelul judeţului. Cred că doar la Sibiu ies colegii la protest, la restul serviciilor fiscale din judeţ nu cred că vor ieşi astăzi”, a declarat, pentru Agerpres, liderul sindicatului Solidaritatea din cadrul ANAF Sibiu, Dan Bucur.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Potrivit acestuia, în protest s-au alăturat atât sindicalişti, cât şi alţi angajaţi: „90% sunt sindicalişti, dar sunt şi alţi colegi”. Acesta a precizat că, deşi Trezoreria continuă anumite operaţiuni, unele birouri sunt complet blocate.

„Ne opunem plafonării sporului de condiţii vătămătoare de muncă, singurul spor pe care îl avem. În medie, acesta este de circa 770 de lei net. Se reduce sporul, dar în acelaşi timp factorii vătămători în baza cărora l-am primit – minim cinci, în cazul Sibiului sunt şapte – rămân neschimbaţi”, a adăugat liderul sindical.


UPDATE 13.56 Mai mulţi angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Vaslui au organizat, luni, un protest spontan faţă de recentele măsuri de austeritate anunţate de guvernanţi, transmite Agerpres. Angajaţii au întrerupt lucrul pentru aproximativ o oră şi s-au adunat în faţa instituţiei solicitând oficialilor să renunţe la măsurile care ar putea să afecteze veniturile salariaţilor. „Am protestat faţă de măsurile care urmează a fi luate la nivel central de către Guvern prin această ordonanţă ne va afecta din punct de vedere financiar. Am ţinut să ne arătăm nemulţumirea şi faţă de nivelul de salarizare”, a declarat liderul sindical Marius Mocanu. Funcţionarii au menţionat că în perioada următoare vor avea loc proteste similare în cazul în care revendicările lor nu vor fi luate în calcul, precizând că nu a fost stabilit un calendar al acţiunilor de protest viitoare.


UPDATE 12.20 Federația Natională a Sindicatelor din Finanțe a anunțat că a trimis solicitări președintelui României, primului ministru, ministrului finanțelor și președinților partidelor din Coaliâie pentru a discuta situația angajaților în ale căror atribuții intră combaterea evaziunii fiscale, considerată amenințare la adresa securității naționale.

Federația susține că protestele vin pe fondul reducerilor salariale preconizate a fi adoptate, concomitent cu discutarea în sedința CSAT de luni a subiectului evaziunii fiscale ca amenințare și risc la adresa securității naționale.

Angajații din ANAF și Finanțe atrag atenția că:

„- Sistemul fiscal din România duce o lipsă acută de personal, iar cel existent este îmbătrânit
– ⁠Sistemul fiscal din România, în ciuda declarațiilor publice, nu are un sistem informatic funcțional (zilnic una sau mai multe aplicații nu pot fi accesate)
– ⁠Sistemul fiscal din România nu are o legislație coerentă în ceea ce privești colectarea veniturilor la bugetul de stat
– ⁠Salarizarea în sistemul fiscal este total necorespunzătoare. Atragem atenția că în sistem există doar sporul de condiții vătămătoare, acordat în urma unor măsuratori oficiale care identifică factori de risc. Nu se acordă spor de antenă!
– ⁠Condițiile în care angajații își desfașoară activitatea sunt total improprii iar dotările cu materiale consumabile sunt de cele mai multe ori suportate de acesția”.

Sindicatele mai susțin că „este nedrept ca politicienii care au condus guvernele în toți acești ani, din lașitate, să arunce vina pe salariații sistemului fiscal fără să-și asume lipsa de preocupare, subfinanțarea sistemului și incoerența legislativă”.

Salariații care protestează în stradă solicită:

– condiții de muncă decente
– ⁠salarizare corespunzătoare importanței muncii – grilă separată în viitoarea lege a salarizării
– ⁠statut al profesiei care să consacre funcția specifică, cu drepturi și obligații pentru angajații sistemului fiscal.


Știrea inițială

Aproximativ 200 de angajaţi ai ANAF Cluj participă luni la protestul spontan. „A fost un protest spontan, lumea este nemulţumită pentru că li se reduc veniturile cu un procent de 10%. La protest au participat circa 200 de oameni, nu suntem foarte mulţi aici în clădire. Nu pot să spun dacă vor continua, protestul e spontan, nu-l organizăm noi. Noi, în schimb am pornit deja procedurile ca să organizăm proteste în Bucureşti”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Solidaritatea, care reprezintă sindicate din ANAF şi Finanţe, Dorin Modure.

Și în Constanța, Arad, Ilfov, angajații au declanșat proteste.

„Nu este vorba de sporul de antenă, pentru lucrul pe calculator, ci de cel de condiții vătămătoare. Sunt pierderi consistente la venitul lunar, în procent de aproximativ 10 la sută. Este o reducere de la 1.400 lei la 300 lei”, a declarat, pentru Cuget Liber, liderul sindicatului SEDLEX Constanța, George Nicolae.

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, vineri, că sporurile acordate bugetarilor vor fi evaluate în perioada următoare şi a subliniat că pentru acordarea acestora trebuie criterii clare de performanţă.

„Toate aceste sporuri vor fi evaluate în perioada următoare şi cred că trebuie legate de performanţă şi de realitate”, a declarat Ilie Bolojan, după şedinţa de guvern.