Peter Roessner, CEO-ul companiei luxemburgheze de hidrogen H2Apex, resimte ambele părți ale războiului comercial al lui Donald Trump, scrie Reuters. În timp ce riscurile legate de tarife înseamnă că CEO-ul companiei luxemburgheze nu mai poate conta pe furnizorii americani pentru proiectul său de peste 200 de milioane de euro din Lubmin, Germania, interesul investitorilor pentru proiectele europene este în creștere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Investitorii din sectorul hidrogenului se concentrează acum mai mult pe piața europeană din cauza incertitudinii absolute și a nesiguranței planificării din SUA”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că acest lucru include atât actorii locali, cât și cei americani. „Condițiile-cadru din Europa nu sunt ideale, dar sunt stabile.”

Comentariile lui Roessner sunt semnul pentru o tendință care s-a impus în ultimele luni: investitorii și companiile se îndreaptă din ce în ce mai mult către Europa, atrași de o creștere a cheltuielilor în domeniul infrastructurii și al apărării, care oferă stabilitate într-un moment în care politicile tarifare eratice ale lui Trump au făcut ca piața americană să fie o opțiune mai puțin sigură, potrivit mai multor interviuri cu directori și administratori de fonduri.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Schimbarea a fost alimentată și de tendința lui Trump de a face amenințări și anunțuri tarifare radicale, care sunt apoi adesea amânate sau modificate, și de a elabora ordine executive care au testat limitele puterii sale prezidențiale.

„SUA provine dintr-un mediu foarte favorabil pieței de capital și stabil. Acum există o intervenție politică și, de asemenea, o încercare de extindere a puterii”, a declarat Christoph Witzke, care conduce biroul CIO la Deka, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din Germania.

„Acest lucru creează incertitudine că un fel de intervenție … ar putea avea loc în orice moment”, a spus el, adăugând că, în consecință, Europa a devenit centrul atenției în cele mai recente conferințe ale investitorilor.

Cu termenul limită pentru un acord comercial pe 9 iulie la mai puțin de două săptămâni distanță – și Trump afirmând că va impune tarife de 50% asupra tuturor mărfurilor din UE fără un acord – investitorii au început să-și mute banii.

Datele de la Lipper Funds ale LSEG arată că peste 100 de miliarde de dolari au fost investite în fonduri de acțiuni europene în acest an, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce ieșirile din SUA s-au dublat, ajungând la aproape 87 de miliarde de dolari.

Investitorii au retras bani din fondurile de acțiuni americane în șapte din ultimele douăsprezece luni, în timp ce omologii lor europeni au înregistrat intrări constante în aceeași perioadă.

„Toate acestea indică faptul că, cel puțin forțele pieței, investitorii, cei care mișcă bani reali, văd de fapt valoare și au încredere în Europa”, a declarat la începutul acestei luni președinta BCE, Christine Lagarde.

Această schimbare de orientare a fost ilustrată și de debutul slab pe piață al Amrize, compania nord-americană derivată din Holcim la sfârșitul lunii iunie, care a fost anunțată cu mare fast la începutul anului 2024, într-un moment în care atractivitatea evaluărilor din SUA a entuziasmat și unii dintre rivalii săi.

În contrast, prețul acțiunilor Holcim, care se concentrează acum exclusiv pe Europa, America Latină și Africa de Nord, a crescut cu 15%.

Sentimentul se poate schimba rapid

Siemens Energy, care realizează mai mult de o cincime din vânzările sale în SUA, a observat o schimbare a sentimentului, a declarat directorul financiar Maria Ferraro, pe fondul unui recent road show în SUA și al unei creșteri de 84% a prețului acțiunilor grupului de la începutul anului până în prezent.

Pe lângă îmbunătățirea perspectivei pieței, investițiile suplimentare sunt esențiale în eforturile de relansare a economiei UE și de reducere a decalajului de competitivitate față de alte regiuni, în special China și Statele Unite.

Fluxurile de investiții străine directe în Germania, cea mai mare economie a blocului, au crescut de peste două ori, ajungând la 46 de miliarde de euro în primele patru luni ale anului 2025, potrivit celor mai recente date ale Bundesbank, atingând cel mai înalt nivel din 2022.

De asemenea, acestea arată că companiile germane au retras bani chiar și din Statele Unite în trei din primele patru luni ale anului, soldul investițiilor străine directe în aprilie fiind negativ, de 2,38 miliarde de euro.

Soldurile negative apar atunci când companiile fie retrag mai mult decât investesc într-o țară străină, fie decid să nu mai acorde linii de credit omologilor locali.

Însă situația nu este deloc roz, mai mulți investitori subliniind că Europa se află acum sub presiune să acționeze mai rapid, să creeze o reglementare mai bună și să își respecte angajamentele de cheltuieli.

„Acest sentiment se poate schimba rapid. Acest lucru ar trebui să fie atât un avertisment, cât și un stimulent pentru a profita de impulsul actual și a implementa în mod consecvent agenda planificată”, a declarat Stefan Wintels, directorul instituției de creditare susținute de statul german KfW.

Acest lucru este în concordanță cu comentariile lui Hajo Kroesche, partener la firma de capital privat Altor, care a afirmat că „fereastra de oportunitate nu va rămâne deschisă pentru totdeauna” pentru ca Europa să atragă capital.

După ce a călătorit recent în Qatar, Abu Dhabi și Arabia Saudită, Christian Sewing, CEO al Deutsche Bank, a declarat săptămâna trecută că interesul investitorilor pentru Europa și Germania este enorm, dar a avertizat în același timp că este necesar ca condițiile să fie stabile pe termen lung.

„Nu este vorba de oameni care investesc în două zile. Dar, desigur, ei văd ce se întâmplă în lume în acest moment.”