Grupul aerospaţial Thales Alenia Space (TAS) şi Agenţia Spaţială Italiană (ASI) au anunţat vineri semnarea unui contract pentru dezvoltarea primului avanpost uman pe Lună, un pas esenţial în cadrul programului de explorare lunară Artemis coordonat de NASA, transmite News.ro citând Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Proiectul Artemis consideră suprafaţa lunară drept un teren de testare pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman spre Marte. Iniţiativa s-a extins într-un efort internaţional la care participă zeci de companii private, printre care şi SpaceX, compania lui Elon Musk, consolidând o nouă competiţie spaţială globală.
TAS — un joint venture între compania franceză Thales şi grupul italian Leonardo — a precizat că modulul, denumit „Multi-Purpose Habitation” (MPH), va constitui o componentă-cheie pentru viitoarea prezenţă umană permanentă pe Lună. Lansarea acestuia este planificată pentru 2033, de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA.
„Modulul lunar face parte dintr-o viziune de investiţii pe termen lung pe care Italia a promovat-o, permiţând ţării să joace un rol din ce în ce mai important în noua cursă spaţială”, a declarat preşedintele ASI, Teodoro Valente.
Conform declaraţiei oficiale, modulul va oferi un habitat sigur, confortabil şi multifuncţional pentru astronauţi, complet compatibil cu alte sisteme şi componente. În absenţa unui echipaj uman, modulul va putea desfăşura experimente ştiinţifice autonome şi va fi capabil să se deplaseze pe suprafaţa Lunii.
Proiectat pentru o durată de viaţă minimă de 10 ani, modulul va fi construit în prima fază pentru a rezista condiţiilor extreme de pe Lună: radiaţii intense, gravitaţie redusă şi praf lunar omniprezent.
În baza acordului încheiat pe doi ani, TAS va acţiona ca antreprenor principal, urmând să colaboreze cu alţi parteneri din industria aerospaţială.