Acţiunile Puma au scăzut cu până la 18% vineri, după ce producătorul german de echipamente sportive a anunţat vânzări sub aşteptări în al doilea trimestru şi a revizuit negativ perspectivele pentru întregul an, invocând impactul sever al tarifelor comerciale impuse de SUA, transmite News.ro citând CNBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Într-o actualizare preliminară publicată joi seară, compania a anunţat că estimează pentru 2025 o scădere a vânzărilor anuale cu un procent format din două cifre (low double-digit), în contrast cu prognoza anterioară care prevedea o creştere modestă, de 1–5%. Totodată, Puma anticipează acum o pierdere operaţională pentru întregul an, o inversare bruscă faţă de profitul estimat anterior între 445 şi 525 milioane euro.

„Într-un context geopolitic şi macroeconomic extrem de volatil, Puma estimează că provocările sectoriale şi interne vor continua să afecteze performanţa şi în 2025”, a transmis compania într-un comunicat. Printre cauzele menţionate: diminuarea vizibilităţii brandului, schimbări în structura canalelor de vânzare, tarifele SUA şi nivelul ridicat al stocurilor.

Tarife impuse importurilor din China, stocuri umflate şi pierderi operaţionale

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Pentru a limita daunele, Puma a redus importurile din China către SUA şi a anunţat scumpiri începând cu trimestrul al patrulea, din octombrie. Cu toate acestea, impactul tarifelor asupra marjei brute din 2025 este estimat la aproximativ 80 milioane euro. De asemenea, compania a grăbit livrările către SUA înainte de termenul limită pentru taxe, ceea ce a dus la creşterea nivelului stocurilor.

CEO-ul Arthur Hoeld, numit în funcţie la 1 iulie, a recunoscut şi problemele interne: „Trebuie să ne uităm cu sinceritate în oglindă. Rezultatele pieţei reflectă clar faptul că nu ne-am ridicat la propriile aşteptări.”

Rezultate slabe în America de Nord şi pierderi trimestriale

Vânzările preliminare ale Puma în al doilea trimestru au scăzut cu 2% faţă de anul precedent, ajungând la 1,94 miliarde euro, sub estimarea de 2,06 miliarde euro prognozată de analişti. În America de Nord, vânzările au scăzut cu 9%, iar declinuri au fost raportate şi în Europa şi Asia-Pacific.

Profitul operaţional ajustat pentru trimestrul doi a înregistrat o pierdere de 13,2 milioane euro, iar compania a suportat costuri unice în valoare de 84,6 milioane euro, legate de un program de eficientizare a cheltuielilor.

Puma a pierdut aproape 50% din valoarea de piaţă de la începutul anului, în condiţiile în care presiunile comerciale şi scăderea cererii în piaţa extrem de competitivă a echipamentelor sportive continuă să apese asupra performanţei companiei.