Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și președintele României, Nicușor Dan, au vorbit la unison despre importanța pe care exploatarea gazului din perimetrul Neptun Deep al Mării Negre o are asupra securității energetice a Europei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Doar în subsidiar s-a vorbit despre importanța Neptun Deep pentru România, țara noastră fiind, într-adevăr, într-o postură mai bună decât restul țărilor UE, datorită faptului că își asigură circa 80% din necesarul de gaze din producția internă.

Cu toate acestea, reamintim că, potrivit legii, statul român are drept de preempțiune la achiziția gazului ce urmează a fi extras, începând din 2027, de către Petrom și Romgaz. Toate cantitățile trebuie mai întâi oferite spre cumpărare Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, iar doar acele cantități pentru care nu se exprimă dorința de cumpărare pot fi livrate terților.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„Acest proiect în Marea Neagră va avea efecte foarte mari, sperăm că exploatarea gazului natural în Marea Neagră va calma situaţia din Europa. Austria este o ţară foarte interesată de piaţa românească, este evident — dacă nu, nu am fi pe locul al doilea în topul investitorilor în România. Vrem să continuăm acest trend din diferite motive. Nu este o coincidenţă că OMV este unul dintre aceşti investitori şi contribuie la piaţa românească alături de Petrom”, a spus Van der Bellen.

La rândul său, Dan a subliniat importanța Neptun Deep pentru UE, dar și pentru țara noastră. Șeful statului român a spus că discuțiile cu omologul său au fost despre „cum să facem să conectăm mai bine Europa atât pe energie electrică, cât şi pe gaz”.

„În acelaşi timp, este un proiect foarte interesant pentru România — exploatarea gazului în Marea Neagră… Avem o problemă de securitate energetică şi am discutat cumva două lucruri: în primul rând, cum să facem să conectăm mai bine Europa atât pe energie electrică, cât şi pe gaz, iar apoi cum să facem să folosim mai bine gazul pe care îl vom extrage din Marea Neagră”, a precizat Dan.

Zăcământul Neptun Deep are rezerve estimate la circa 120 de miliarde de metri cubi. La plafon, la 2–3 ani după începerea exploatării (anul 2030), producția anuală așteptată a acestui perimetru — operat de OMV Petrom — va fi de 7–8 miliarde de metri cubi, aproape dublă față de cea actuală a întregii Românii. În același timp, odată cu construirea mai multor termocentrale pe gaze și cu conectarea din ce în ce mai multor gospodării la rețeaua națională, și consumul țării se va dubla.

Parte din gazul din Neptun Deep — care încă nici nu s-a extras — este deja vândut de către Petrom, care își împarte în mod egal producția cu Romgaz. Concernul german Uniper și-a asigurat deja circa 1,4 miliarde de metri cubi pentru cinci ani. Și moldovenii de la Energocom și-ar fi asigurat circa 1 miliard de metri cubi.

Precedentul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, a lăsat de înțeles că, având în vedere cantitățile destul de mici, Rezervele Statului nu ar fi fost interesate să își exercite dreptul de preempțiune. Și Burduja, ca și Nicușor Dan, vorbea tot despre solidaritate europeană, atât în cazul moldovenilor, cât și al germanilor — țări care nu beneficiază de resurse proprii de gaze. Mai mult, moldovenii nu mai au decât România ca singură sursă de gaze, după ce au întrerupt contractul cu Gazprom la sfârșitul anului trecut.

„Am spus mereu că Neptun Deep este despre solidaritate, despre viitorul energetic comun al regiunii. Semnarea acestui contract demonstrează că România nu doar promite, ci livrează – resurse, siguranță și încredere”, spunea ministrul.

Aparent, acordurile pe cantități mici nu captează atenția statului, care să își exercite dreptul de preempțiune. Nu știm însă care ar fi situația dacă partenerii implicați în Neptun Deep ar semna zeci de acorduri individuale mici, dar care, cumulate, ar atinge o valoare mare.

Până în prezent, Romgaz nu are niciun acord încheiat. Burduja spunea că vor face și ei, „dar nu se grăbesc”.

Zăcământul Neptun Deep este operat de Petrom și exploatat în comun de Petrom și Romgaz. În Marea Neagră, se extrag deja gaze de către americanii de la BSOG.