Prețurile locuințelor au scăzut în China. Teama de răspândire se extinde, dezvoltatorii au rărit lansarea de noi proiecte

Imobiliare China pexels.com

Problemele imobiliare din China s-au înrăutățit pe toate fronturile luna trecută, deoarece prețurile au scăzut atât la casele noi, cât și la cele revândute, pe fondul contracțiilor mai profunde ale pornirii de noi construcții și investițiile dezvoltatorilor au exercitat presiuni asupra sectorului într-o rară confluență de scăderi, scrie Reuters. Acest aspect extinde teama de extindere a „bolii” chineze către piețele globale.

Piața imobiliară chineză, reprezentând un sfert din produsul intern brut după anumite evaluări, a încetinit brusc din luna mai, sentimentul fiind din ce în ce mai zdruncinat de stresul din sector, ca urmare a unei crize de lichidități în creștere, care a cuprins unele dintre cele mai mari companii active pe piața locuințelor din țară, precum Evergrande, Fantasia, Modern Land sau Sinic Holdings.

Majoritatea analiștilor, totuși, se așteaptă ca cererea și oferta să revină la condiții mai normale până la sfârșitul anului sau începutul anului 2022, pe măsură ce autoritățile de reglementare își modifică politicile pentru a stabiliza sectorul.

Prețurile locuințelor noi au scăzut în medie cu 0,2% luna trecută față de septembrie, conform calculelor Reuters ale datelor publicate luni de Biroul Național de Statistică (BNS), prima scădere din martie 2015. Pe piața de revânzare, prețurile au scăzut în toate, cu excepția șase dintre cele 70 de orașe mari urmărite de birou.

Pe partea ofertei, demararea de construcții noi a scăzut cu 33,14% față de anul precedent în octombrie, prelungind scăderea de 13,54% din septembrie, în timp ce investițiile globale ale dezvoltatorilor în proiecte au scăzut cu 5,4%, adâncindu-se de la scăderea de 3,5% cu o lună mai devreme, calculele Reuters ale BNS.

Reglementări mai stricte privind noile împrumuturi din vara anului trecut i-au restrâns financiar pe dezvoltatori și au aruncat o umbră asupra noilor proiecte. Se așteaptă ca China să rămână fermă în ceea ce privește politicile de reducere a împrumuturilor în exces din partea dezvoltatorilor și achizițiile speculative de locuințe, deși a relaxat condițiile de finanțare pentru a ajuta cumpărătorii veritabili de case.

Autoritățile au declarat în septembrie că băncile ar trebui să ofere sprijin financiar pentru cumpărătorii veritabili de locuințe cu așa-numita cerere „rigidă”, referindu-se la cumpărarea sau închirierea de la cei recent căsătoriți sau care caută locuințe la preț redus.

Creditele ipotecare noi au crescut cu 40% în octombrie față de luna precedentă, la 54,55 miliarde dolari, deși suma a fost cu doar 7% peste media lunară în primele nouă luni ale anului.

În ultimele săptămâni, unele bănci chineze au accelerat plata împrumuturilor pentru locuințe pentru a susține sentimentul în rândul cumpărătorilor, dar nici un nou val de noi aprobări nu a fost acordat creditorilor, au declarat anterior bancherii pentru Reuters.

„Se așteaptă ca piața să atingă nivelul minim la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor”, deoarece oferta și cererea de credite ipotecare vor reveni la normal, a declarat Xu Xiaole, analist la Beike Research Institute.

În octombrie, prețurile lunare au crescut în 13 din 70 de orașe, mai puțin de 27 de orașe raportând creșteri de preț în septembrie, cel mai mic număr din martie 2015.

Pe parcursul lunii, vânzările de locuințe au scăzut cu 22,65% pe an, până la 1,24 trilioane de yuani, au arătat calculele Reuters, a patra scădere consecutivă și cea mai mare din acest an.

Pe piața de revânzare, prețurile în 64 din 70 de orașe mari urmărite de BNS au scăzut, prețurile în două au rămas neschimbate și au crescut în patru.

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *