Administrația Națională Apele Române: 20 de baraje urmează să fie modernizate cu bani din PNRR

rowater baraj Foto: Rowater

Un proiect în valoare de 200 de milioane de euro, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), vizează modernizarea a 20 de baraje aflate în administrarea “Apelor Române”, anunță instituţia din subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), potrivit Agerpres.

“20 de acumulări permanente (baraje din categoriile A, B şi C) vor fi modernizate în următorii ani. Selectarea lucrărilor hidrotehnice se realizează pe baza metodologiilor de prioritizare din punct de vedere a siguranţei barajelor, elaborate de către specialiştii Apelor Române şi aprobate de către Ministerul Mediului – România (MMAP) în cadrul proiectului #RoFLOODS. Investiţia este justificată atât de necesitatea adaptării la schimbările climatice, cât şi de importanţa folosinţelor publice a lucrărilor hidrotehnice (alimentarea cu apa a populaţiei, reducerea riscului la inundaţii, irigaţii). Lucrările care vor fi finanţate prin PNRR vor urmări: asigurarea funcţionării în siguranţă şi modernizarea barajelor prin adaptarea la schimbările climatice, modernizarea instalaţiilor de acţionare hidraulică şi a celor electrice, precum şi automatizarea echipamentelor hidromecanice, precum şi măsuri verzi de protejare a corpurilor de apă şi a biodiversităţii care să asigure migrarea peştilor, debitul ecologic şi prevenirea eutrofizării, cu efect pozitiv asupra calităţii apei din acumulare”, a menţionat Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR).

Potrivit sursei citate, în timpul execuţiei lucrărilor vor fi luate toate măsurile necesare pentru conservarea biodiversităţii şi protecţia mediului.

Foto: Rowater

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *