Didi Chuxing, echivalentul Uber în China, se retrage vineri de pe Bursa din New York, unde era listat din această vară, victimă a rivalității tehnologice Beijing-Washington. O lovitură dură pentru acționarii săi: în cinci luni, acțiunile Didi au pierdut circa 45% din valoare, potrivit Le Figaro.
Start-up-urile chineze au fost încurajate mult timp să colecteze fonduri în Statele Unite, pentru a se dezvolta. În 2014, gigantul e-commerce Alibaba a realizat pe Wall Street cea mai mare listare pe bursă la acel moment, de 25 de miliarde de dolari. Dar, în contextul confruntării tot mai accentuate cu Washingtonul, în special în domeniul tehnologic, China încurajează acum start-up-urile să caute finanțări pe bursele locale (Hong Kong, Shanghai, Shenzhen și, mai nou, Beijing).
Operațiunea de listare a Didi pe Wall Street a nemulțumit Beijingul, care se teme de un transfer de date sensibile în SUA. Autoritățile chineze au declanșat o anchetă împotriva Didi în privința colectării de date private și au interzis chiar descărcarea aplicației – o măsură inedită în privința unui gigant tech.
„După o analiză atentă, societatea a demarat procesul de retragere de la listare pe Bursa din New York cu efect imediat și a început lucrările pregătitoare pentru cotarea în Hong Kong”, a anunțat Didi, într-un scurt comunicat. Decizia nu este surprinzătoare, comentează Angela Zhang, specialistă în drept chinez la universitatea din Hong Kong, după „lecția dură” pe care autoritățile au dat-o Didi.
Decizia vine la câteva ore după adoptarea în SUA a unor reguli mai constrângătoare legate de companiile străine listate pe Wall Street. Autoritatea de reglementare a piețelor financiare SEC este de acum autorizată să delisteze companiile care nu-și auditează conturile prin companii agreate. Societățile din China continentală și din Hong Kong sunt cunoscute pentru evitarea acestei proceduri.
Într-un context de naționalism economic, puterea comunistă a deschis o nouă bursă în Beijing, destinată IMM-urilor, în special cele active în noile tehnologii.