Comisia Europeană a aprobat, marți, tranzacția prin care compania franceză de gestionare a deșeurilor și a apei Veolia cumpără rivalul Suez, pentru 13 miliarde de euro. Aprobarea este condiționată de respectarea deplină a unui pachet de angajamente propus de Veolia.
Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Datorită angajamentelor foarte cuprinzătoare prezentate de Veolia, Comisia a putut să aprobe concentrarea Veolia și Suez, două operatori francezi în sectoarele apei și deșeurilor. Prin această decizie, Comisia se asigură că această tranzacție nu va afecta negativ concurența pe piețele de apă și deșeuri, două sectoare care sunt cheie pentru Pactul verde european și economia circulară”.
Angajamentele propuse de companii includ transferarea activităților franceze de apă și deșeuri ale Suez și a unor active internaționale într-o nouă entitate numită „New Suez”, ai cărei acționari sunt Meridiam și Global Infrastructure Partners, Caisse des Depots și CNP Assurances susținută de stat, scrie Reuters.
Potrivit Comisiei, Veolia a oferit un pachet de angajamente care include:
- Cesionarea aproape a tuturor activităților Suez pe piețele de gestionare a deșeurilor nepericuloase și reglementate și pe piața municipală de apă din Franța;
- Cesionarea aproape a tuturor activităților Veolia pe piața serviciilor mobile de apă din SEE;
- Cesionarea marii majorități a activităților Veolia pe segmentul francez al pieței de management al apei industriale; și
- Cesionarea unei părți din activitățile Veolia și Suez către depozitele de deșeuri periculoase și a tuturor activităților Suez de incinerare și tratare fizico-chimică a deșeurilor periculoase.
Veolia și Suez sunt lideri în sectoarele de tratare a apei și de gestionare a deșeurilor. Cele două companii oferă o gamă largă de servicii clienților municipali și industriali și concurează, printre altele, în următoarele sectoare:
- Sectorul apei, în special pentru furnizarea de servicii legate de proiectarea și construcția instalațiilor de sisteme de tratare a apei, exploatarea și întreținerea acestor instalații de tratare a apei, furnizarea de produse chimice pentru tratarea apei și furnizarea de soluții mobile de apă;
- Sectorul deșeurilor, în special pentru furnizarea de servicii legate de colectarea și tratarea deșeurilor nepericuloase, reglementate (sub rezerva reglementărilor specifice) și periculoase.